Людина повинна не перешкоджати Божественній силі діяти в ній

Про це сказав Блаженніший Митрополит Онуфрій під час Божественної літургії в Неділю 15-у після П’ятидесятниці, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Його Блаженство нагадав пастві, що під час створення людини Бог вдихнув в її лице дихання життя – «таку Божественну силу, таку благодать, через яку вершиться всяке добро, яке існує в світі».

Дія цієї Божественної сили виражається в різних чеснотах, які людина вчиняє, дотримуючись двох головних заповідей Господніх: Возлюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всім розумінням твоїм, і ближнього твого, як самого себе (Мф. 22: 37,39).

«Ось ці дії мають народжуватися тією силою, яка в кожному з нас», – підкреслив Архіпастир. Він також додав, що іноді людина заважає цим Божественним силам проявлятися правильно, вживає їх на гріх, на злочин. «Ми повинні пам’ятати, – застеріг Блаженніший владика, – що людина має вільну волю, і вона повинна розпоряджатися нею розумно – не заважати дії благодаті, усувати ті перешкоди, які наша плоть і кров ставить Божественним силам і законам. Потрібно сприяти, щоб ці сили проявлялися в тому, щоб любити Бога, любити ближнього, як самого себе».

Предстоятель підкреслив, що за дар Божественної благодаті людина нічим не може віддати Богові – тільки вдячністю, визнанням того, що її дав Бог. «Якщо це дар, то потрібно дякувати Тому, Хто його дав; і вживати його так, як велить вчиняти Той, Хто подарував, – зауважив Архіпастир. – Тоді людина буде проводити праведний спосіб цього життя і на ньому буде Боже благословення».

Просмотров: 638

Залишити відповідь