Зустріч з богословом і науковцем митрополитом Месогійським Миколаєм зібрала повну галерею «Соборна»

30 жовтня 2016 року, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, у галереї «Соборна» при Воскресенському кафедральному соборі УПЦ відбулася зустріч з архієреєм Елладської Православної Церкви митрополитом Месогійським і Лавреотікійським Миколаєм (Хаджиніколау). Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на Просвітницький центр кафедрального собору УПЦ.

Захід був проведений Відділом зовнішніх церковних зв’язків УПЦ за заповненої галереї «Соборна» охочими почути видатного богослова і науковця.

2rrtotonngnrМитрополит Месогійський і Лавреотікійський Миколай закінчив Гарвардський університет і Масачусетський технологічний інститут, де здобув освіту по астрофізиці, інженерній механіці, медицині та біоінженерії. Був співробітником Національної адміністрації аеронавтики і космосу США (NASA). Після чернечого постригу подвизався на Святій Горі Афон. На сьогоднішній день він є головою Комітету з питань біоетики при Священному Синоді Елладської Православної Церкви.

Владика Миколай виступив з лекцією на тему «Біль, страждання, смерть: християнський погляд» і відповів на запитання аудиторії.

9rrrooldzhshhdlshrЗокрема, ієрарх Елладської Православної Церкви поділився своїми думками про те, як потрібно справлятися з болем, ставитися до нього, особливо коли це стосується страждань ближніх; як слід проявляти до них свою любов. Також архієрей розповів про святість і обоження людини, як вищу мету її буття. «Кожен з вас може бути святим, – сказав владика Миколай. – І буде сумно, якщо ми не використовуємо цю можливість і не спробуємо жити, як треба, і як сказано в Євангелії Іісусом Христом. Наше життя складається з побутових проблем, страждань, і тільки невеликий відрізок життя ми можемо виділити, як щось особливе і важливе. Саме цей відрізок – прагнення до Бога, моменти просвітління – і є найважливішим у нашому житті, і вів дає нам надію на майбутню досконалу і вічну радість».

Архієрей також розповів аудиторії про власний досвід спілкування зі святим Паїсієм Святогорцем. «З преподобним Паїсієм перша зустріч була не така як ви собі уявляєте, – зауважив владика Миколай. – Ми прийшли з братом до нього через інтерес. В університеті я вважав себе атеїстом. Але прийшовши до нього, я побачив звичайну людину. Він запитав нас: “Чим ви займаєтеся?”. Я відповів: “Вивчаємо фізику “. Тоді старець сказав: “Спробуйте розділити свій атом”. Проте атом неподільний. Мова йшла про егоїзм – треба було розділити свій егоїзм».

На запитання про вирішення проблеми розколу ієрарх відповів, що розкол для Церкви є гіршим за гоніння. Проте віруючі люди мають долати його молитвою.

Окрему увагу владика Миколай приділив питанню, про те, чи заважає розум пізнанню Бога. «Серце вище за розум, – сказав архієрей. – Бога ми пізнаємо серцем, а розум лиш висловлює досвід пізнання. Я щиро заздрю тим, хто прийняв чернецтво в ранні роки – у них не було перешкод на зразок раціонального пізнання Бога, досвіду довести Бога розумом».

Зустріч пройшла довше запланованого часу у теплій атмосфері спілкування. Насамкінець усі мали можливість взяти благословення у митрополита Миколая та отримати автограф на його книзі про Святу Гору Афон.

Бесіду для присутніх перекладав заступник голови ВЗЦЗ УПЦ протоієрей Миколай Данилевич.

Нагадаємо, кілька тижнів тому зустріч зі схиархімандритом Гавриїлом (Бунге) зібрала у повну галерю «Соборна».

Просмотров: 610

Залишити відповідь