Предстоятель розповів як потрібно жити, щоб бути спроможним прийняти Слово Боже

Під час своєї недільної проповіді Блаженніший Митрополит Онуфрій розтлумачив притчу Спасителя про Сіятеля (Лк., 8, 5-15), враховуючи сучасні реалії. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Всі люди живуть на землі вірою. Немає людина, яка б не вірила у щось. Але предмет віри може бути правильним і невірним», — зазначив Предстоятель.

Його Блаженство назвав чотири категорії людей, згідно ступеню їхньої віри.

«Є люди, які не визнають нічого Божественного, які не слухають своєї совісті, живуть на землі так нібито вони безсмертні. У цих людей жорстока душа, вони обманюють, зраджують, грабують, вбивають. Вони живуть, забуваючи про те, що кожна людина повинна буде в певний час дати відповідь за свої справи. Ці люди уподібнюються узбіччю тієї дороги, на яку впало сім’я. Якщо впаде сім’я на жорстоке серце такої людини, то диявол відразу забирає це слово. Воно не проростає і не приносить плоду», – зазначив Блаженніший владика.

За його словами, до другої категорії людей відносяться ті, хто очікує від Бога лише здійснення їхніх бажань.

«Вони вірять в Бога і хочуть, щоб Він посилав їм за це тільки добро. Якщо Бог попускає таким людям скорботи чи хвороби, то вони відразу відпадають,— наголосив Митрополит Онуфрій. — Коли все добре, то вони ходять до храму, моляться, а стається біда, відразу відходять від Бога. Ці люди знаменують те сім’я, яке впало на кам’янисте місце. Їхня віра дуже слабка».

До наступної категорії Блаженніший Митрополит Онуфрій відніс тих людей, які маючи сильнішу віру, приймають від Бога і добре, і скорботи, але своє духовне життя постійно відкладають на потім.

«Вони розуміють, що Господь, як лікар, попускає людині іноді вживати і гіркі ліки, щоб вилікувати душу від гріховних хвороб. Але навіть ці люди, захопленні земними радощами та проблемами відкладають своє духовне життя. Вони думають «от ще назбираю трохи багатства, поїду на відпочинок, з друзями повеселюся, а потім вже, під старість, коли буду немічним, почну постити, молитися, каятися». Ці люди є прикладом того сімені, яке впало в тернисте місце», — підкреслив Блаженніший владика.

За словом Архіпастиря, саме до другої і третьої категорії ми частіш за все відносимося. Він закликав робити все можливе, щоб намагатися жити як люди, душа яких з радістю приймає Слово Боже і приносить щедрий плід.

«Є люди, які живуть одним днем і кожен день для них, як останній. Вони кажуть «помолюся сьогодні, бо, можливо, завтра вже не настане у моєму житті. Зроблю щось хороше сьогодні, бо, можливо, завтра вже не буде такої нагоди». У Книзі Премудрості є такі слова «Пам’ятай про кончину твою, і повік не згрішиш» (Сир. 7, 39). Ті люди, які живуть кожен день, як останній, мають добру землю свого серця. І Слово Боже, яке падає на таке серце, приносить добрі спасительні плоди», — зазначив Предстоятель.

Просмотров: 343

Залишити відповідь