Олексій Муляренко видав розпорядження про почергові богослужіння у селі Рясники.

9 листопада 2016 року в канцелярію Рівненської єпархії УПЦ надійшов документ від Рівненської ОДА, згідно якого релігійну громаду Української Православної Церкви зобов’язуть уступити своє законне право володіти одноосібно культовою спорудою у селі Рясники Гощанського району «Київському Патріархату». Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу єпархії.

Дане розпорядження видано 3 листопада 2016 року та підписано головою РОДА Олексієм Муляренко.

Коментуючи таку ініціативу місцевих можновладців, митрополит Рівненський і Острозький Варфоломій підкреслює абсурдність даного документу.

«Керівництво Рівненської ОДА послідовно виконує замовлення «Київського Патріархату», тим самим заводячи обидві релігійні конфесії в глибоке протистояння. Вина за конфлікти, які далі виникатимуть у цьому селі, тепер повністю лежатиме на Олексії Муляренко, котрий, приймаючі дане рішення, абсолютно не вивчив ситуації у Рясниках, де більше двох років віряни УПЦ відстоюють своє право у законний спосіб молитися у власному храмі», — зазначив він.

Нагадаємо, нещодавно митрополит Варфоломій направив звернення до голови РОДА, у якому йшлося про те, що чин поховання військовослужбовців ЗСУ, які трагічно загинули за минулі два роки на сході України в основному здійснювали священнослужителі УПЦ, цей факт намагаються ігнорувати в Рівненській ОДА, запрошуючи на громадські поминальні заходи тільки розкольницьких «священиків» із «Київського патріархату».

Варто зауважити¸ що за вказаний період релігійна громада УПЦ села Рясники відвідала близько двадцяти судових слухань. Крім того, 6 квітня 2016 року Рівненський окружний адміністративний суд відмовив релігійній громаді «УПЦ КП» у зобов`язанні Рівненської ОДА передати церкву в почергове користування.

«На даний момент у селі налічується 20 дворів прихильників «Київського Патріархату», а це всього лише 10 відсотків від усього села. Виходить, що державні мужі перестали враховувати думку більшості», – коментує розпорядження голови Рівненської ОДА протоієрей Василь Готліб , настоятель Свято-Покровської церкви села Рясники.

«З тексту розпорядження №668 від 03 листопада 2016 року вбачається надання переваги релігійній громаді «УПЦ КП» села Рясники. Вказані дії підпадають під санкцію ч. 2 ст. 161 Кримінального кодексу України, відповідно до якої умисні дії, які вчинені службовою особою, караються штрафом від п’ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від двох до п’яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого», – коментує правозахисник Рівненської єпархії УПЦ Катерина Іванюк.

9 листопада до Рівненського окружного адміністративного суду було подано позов, в якому релігійна громада УПЦ села Рясники вимагає визнання дій голови Рівненської ОДА незаконними та скасування ним розпорядження. Крім того, про прийняте чиновницьке рішення вже проінформована місія ОБСЄ, остання запрошуватиметься на майбутні судові засідання.

Просмотров: 759

Залишити відповідь