Вітальний адрес Предстоятеля УПЦ з нагоди актового дня Київської духовної академії і семінарії

Ваше Високопреосвященство!
Возлюблені у Христі отці, браття і сестри!

Щиро вітаю Вас з днем пам’яті преподобного Нестора Літописця та Собору святих Київської духовної академії!

Сьогодні Київські духовні школи святкують свій Актовий день. Дуже символічно, що ми почали цей урочистий день з молитви до Подателя усіх благ, нашого Спасителя Господа Іісуса Христа. Ми розділили Євхаристичну трапезу, засвідчивши свою єдність у Христі. В Євхаристії ми стаємо Єдиним Тілом Христовим, вступаємо у найтіснішу єдність з Христом та один з одним. І наш урочистий акт, який проходить тут, у Трапезній палаті, стає продовженням Євхаристії, дозволяє нам ще і ще раз явити нашу єдність у Христі.

Сьогодні з нами святкують і усі Святі вихованці Київської академії. Багатьох з них ми знаємо по іменах, але, я переконаний, що ще більше є тих, чиї імена нам не відкриті. Отже, маємо справжнє свято, яке возводить нас від землі на небо, від тимчасового до вічного.

Виховання майбутнього пастиря Церкви – це вкрай важливе та непросте завдання. Час змінюється, змінюється суспільство, людство звертає до Церкви все нові і нові запити. І пастир має бути готовим до того, аби давати на ці питання відповіді. Тут потрібні і знання, і досвід церковного життя, і, особливо, досвід спілкування з Богом, досвід молитви. Тому вже зараз, коли ви ще є студентами, вам треба вчитися бачити крізь потьмарене скло сучасності вічну Божу правду. Усі ми є служителями цієї правди. І саме у світлі цієї правди ми маємо оцінювати все, що відбувається навколо.

Небесний покровитель Київських духовних шкіл – преподобний Нестор Літописець – явив нам зразок саме такого сприйняття сучасності. У своєму літописі він не просто фіксує події минулого. Він намагається розгледіти крізь них правду Божу. Для преподобного Нестора уся історія людства є священною, оскільки уся вона є боротьбою за правду, боротьбою за святість. Преподобний Нестор оцінює події сучасності крізь вічні істини, відкриті нам Христом. Тому його твори однаково є і історичними джерелами, і пам’ятками церковної думки.

В особі преподобного Нестора ми бачимо органічне поєднання зовнішньої освіти з внутрішнім подвигом. Занурення у вивчення сучасності не вступає тут в конфлікт з чернечим усамітненням. Більш того, саме з глибини усамітнення стає можливим справжнє бачення сучасності.

Сьогодні Київські духовні школи перебувають у стінах Києво-Печерської Лаври. Студенти мають унікальну можливість поєднувати своє інтелектуальне збагачення з набуттям досвіду церковного життя, досвіду молитви. Тут, на Печерських пагорбах усе буквально пронизане молитвою. Тут з нами перебувають преподобні Антоній і Феодосій та усі Печерські святі. Саме вони нас вчать, саме вони направляють нас на шлях істини, саме вони моляться за нас перед Престолом Вседержителя.

В цей день духовного єднання давайте знову і знову піднесемо наші молитви до Господа нашого Іісуса Христа, Його Пречистої Матері, якій присвячене це святе місце, та до усіх святих нашої землі. Нехай Господь укріпить нас в служінні Його святій правді і збереже нас усіх в благочесті і чистоті.

Благодать Господа нашого Іісуса Христа і любов Бога і Отця нехай перебуває з усіма нами.

+ ОНУФРІЙ,
МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ,
ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

9 листопада 2016 року

Просмотров: 95

Залишити відповідь