Президент підписав законопроект 5050 щодо неприбуткових організацій

Президент України підписав законопроект № 5050, спрямований на вдосконалення діяльності неприбуткових організацій та продовження строку перереєстрації релігійних організацій до 1 січня 2018 року.

Про це Петро Порошенко оголосив під час зустрічі з членами Всеукраїнської Ради церков і релігійних організацій 18 листопада 2016 року, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на Інститут релігійної свободи.

У сьогоднішній зустрічі з Президентом України взяв участь Предстоятель УПЦ Блаженніший Митрополит Онуфрій.

Законопроект № 5050 Верховна Рада прийняла ще 6 жовтня, а Президент визначив його як невідкладний. Проте до цього часу залишалась невідомою причина затримки з підписанням і оприлюдненням закону Главою держави.

Основні новації Закону України 1667-VIII від 06.10.2016 року наступні:

  1. Не вважається розподілом отриманих доходів (прибутків) фінансування видатків, визначених підпунктом 133.4.2 Податкового кодексу, тобто спрямованих на утримання неприбуткової організації, реалізацію її мети, завдань та напрямків діяльності.
  2. Доходи релігійних організацій можуть використовуватися також для здійснення неприбуткової (добродійної) діяльності, передбаченої законом для релігійних організацій (в тому числі здійснення гуманітарної допомоги, благодійної діяльності, милосердя).
  3. Крайній термін перереєстрації статутів релігійних організацій подовжується на рік – до 1 січня 2018 року.

Коментуючи прийняті зміни раніше, голова Юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов зауважив, що не дивлячись на прохання скасувати вимогу про перереєстрацію статутів релігійних організацій, дану вимогу зберегли, але врахували специфіку діяльності релігійних організацій.

«Для того, щоб зберегти неприбутковість релігійним організаціям залишили необхідність внесення змін до статутів, і продовжили цей термін до 1 січня 2018 року. У той же час позитивним моментом є те, що релігійні громади можуть й надалі використовувати пожертви для благодійної діяльності, гуманітарної допомоги, милосердя, а також іншої діяльності, передбаченої законом для релігійних організацій, без загрози втратити статус неприбутковості», — зазначив протоієрей Олександр.

Прийнятий Закон набуде чинності найближчими днями після його офіційного оприлюднення.

Варто підкреслити, що практична імплементація законопроекту № 5050 після набуття ним чинності можлива лише шляхом внесення змін до п. 2 Постанови Кабміну № 440 від 13.07.2016 р.

Просмотров: 1754

Залишити відповідь