У Рівненській єпархії УПЦ розповіли громадськості про реальну ситуацію в Рясниках

Під час брифінгу в залі присутніми були представники місії ОБСЄ.

22 листопада 2016 року представники Рівненської єпархії УПЦ провели прес-конференцію для ЗМІ і розповіли про ситуацію, що виникла після розпорядження голови Рівненської ОДА Олексія Муляренка про почергові богослужіння у Свято-Покровському храмі с. Рясники Гощанського району. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу єпархії.

s1030021У ході прес-конференції журналістам розповіли про історію міжцерковного конфлікту у с. Рясники, обговорили питання щодо неправдивого та необ’єктивного висвітлення інформації, що стосується УПЦ, в місцевих засобах інформації, правові аспекти міжконфесійного конфлікту у Рясниках. У Рівненській єпархії висловили занепокоєння з приводу втручання представників органів державної влади на місцях у міжконфесійні конфлікти.

Нагадаємо, конфлікт у селі Рясники спровокували представники місцевої влади ще навесні 2014 року, вони ініціювали проведення так званого референдуму, після чого через суд намагалися домогтися надання права новоутвореній громаді «Київського Патріархату» на храм УПЦ. Розгляд справи у судах тривав з жовтня 2015 року, за цей час віряни УПЦ села Рясники відвідали більше 20 судових слухань. 6 квітня 2016 року Рівненський окружний адміністративний суд відмовив у задоволенні позову розкольників про передачу церкви у почергове користування.

s1030013«Рішенням Рівненського окружного адміністративного суду від 6 квітня 2016 року в задоволенні позову щодо передачі церкви у почергове користування відмовлено, а Рівненську ОДА зобов’язано лише надати “УПЦ КП” відповідь на листи, що стали основною підставою для звернення до суду. Увага! Суд зобов’язав лише дати відповідь. Натомість голова Рівненської ОДА видав розпорядження», – коментує правозахисник Рівненської єпархії УПЦ Катерина Іванюк.

3 листопада 2016 року голова РОДА Олексій Муляренко видав розпорядження про почергові богослужіння у селі Рясники. 9 листопада в канцелярію Рівненської єпархії УПЦ надійшов документ від Рівненської ОДА, згідно якого релігійну громаду Української Православної Церкви зобов’язуть уступити своє законне право володіти одноосібно культовою спорудою у селі Рясники Гощанського району «Київському Патріархату».

s1030010«Ми відразу  подали позов до суду для того, щоб скасувати дію розпорядження ОДА від 3.11.2016 року. Утім, навіть не дочекавшись судових слухань, пан Муляренко на своїй особистій сторінці у соціальній мережі виклав інформацію про те, що вірянам УПЦ відмовлено у задоволенні позову. Цю заяву відразу  підхопило кілька місцевих телевізійних компаній та друкованих інтернет видань, тому  конференція – це відповідь усім тим, хто розповсюджує неправдиву інформацію і тим, хто нею керується, пишучи неправдиві статті», – прокоментував ситуацію протоієрей Віктор Земляний, керуючий відділом врегулювання  міжконфесійних суперечок при Рівненській єпархії УПЦ.

Участь у прес-конференції також взяли секретар Рівненського єпархіального управління протоієрей Олександр Єгоров, настоятель Свято-Покровського храму с. Рясники протоієрей Василь Готліб та прес-секретар єпархії ігумен Герман (Кулакевич).

Під час брифінгу для місцевих ЗМІ були надані усі правові документи, що стосуються церковного конфлікту у Рясниках.

Просмотров: 517

Залишити відповідь