Митрополит Антоній: Пробачити образу

Не потрібно створювати або шукати можливості для нанесення образ один одному, дозволяти недовговічним ідеологіям чи політичним поглядам ставати вище любові до ближнього.

Про це сказав керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Бориспільський і Броварський Антоній у своєму коментарі для aif.ua, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Дуже багато звичайних людей приймають політичне лицедійство за чисту монету. І починають посилено переконувати своє оточення, фактично ламаючи через коліно, в самобутній істинності певних ідей і постулатів, — сказав митрополит Антоній. — При цьому дефіцит фактів і аргументів поступово замінюється емоціями, буйство яких породжує образи і взаємну ворожнечу».

«В даному контексті мені згадується Євангельська притча про прощення боргів. Один цар вимагає у свого боржника терміново повернути йому борг. Зробити це нереально. Сума настільки величезна, що нещасній людині нічого не залишається, як впасти на коліна і просити про милість. Прохання розчулюють царя. Він приймає рішення взагалі не стягувати зі свого відповідача ніяких грошей. Однак недовго тривала радість колишнього боржника. Трохи пізніше він не бажає пробачити незначний борг своєму знайомому, і знову потрапляє на царський суд. Цього разу вирок суворий — його садять у в’язницю, яка є символом пекла, назавжди, — нагадав Євангельську притчу Високопреосвященніший владика і продовжив: — Господь Іісус Христос завершує притчу наступними словами: “Так і Отець Мій Небесний вчинить з вами, коли кожен з вас не простить своєму братові від усього серця свого його гріхи” (Мф. 18:35)».

Ці слова звернені до кожного із нас, зазначив владика Антоній. «У них прихований важливий заклик – не створюйте і не шукайте можливості для нанесення образ один одному, не дозволяйте недовговічним ідеологіям чи політичним поглядам ставати вище любові до ближнього, не давайте емоціям заволодіти вами і перетворити рідних людей у “ворогів народу”», — підкреслив він.

«Саме цим ми можемо від усього серця послужити Богові, Який готовий пробачити нам за маленькі милості щодо наших близьких наш особистий неоплатний борг, витканий з безлічі явних і прихованих провин», — підсумував митрополит Антоній.

Просмотров: 331

Залишити відповідь