За жертв голодоморів помолилися в усіх єпархіях УПЦ (фото, оновлено)

26 листопада 2016 року, у День пам’яті жертв голодомору, єпископат, духовенство та віряни згадували загиблих  від голоду в молитвах та пам’ятних заходах.

З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія в усіх храмах і монастирях УПЦ відбулися панахиди за спочилими в роки лихоліття.

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ підготував репортаж про вшанування пам’яті жертв Голодомору в деяких єпархіях.

Бориспільська єпархія

В урочистостях присвячених ушануванню пам’яті жертв голодоморів в Україні взяли участь благочинний І Вишгородського церковного округу протоієрей Димитрій Денисенко та духовенство району.

Окрім цього згадували жертв голодоморів і політичних репресій у с. Зазим’є. Парафія з настоятелем помолилися під час панахиди за репресованого у 30-х роках ХХ ст. настоятеля храму та жертв голоду в Україні

Священики взяли участь у поминальних заходах з приводу пам’яті жертв Голодомору та політичних репресій і в інших парафіях Бориспільської єпархії.

Білоцерківська єпархія
Панахиду біля пам’ятного хреста жертвам Голодомору 1932-1933 рр. у Білій Церкві очолив голова Адміністративної служби єпархії протоієрей Валерій Яблонський у співслужінні духовенства Білоцерківського благочиння. Після її завершення до пам’ятника підійшла хода на чолі з головою міста Диким Геннадієм Анатолійовичем, митрополитом Білоцерківським і Богуславським Августином, а також представниками різних конфесій та громадськості міста.
Вінницька єпархія
Духовенство храмів Вінниці на чолі з ключарем Спасо-Преображенського кафедрального собору протоієреєм Василієм Рішко поклали квіти та лампади до пам’ятного знаку «Жертвам голодомору 1932-1933 років». Захід відбувався за участю керівників області та міста, представників громадськості, військовослужбовців та представників силових структур.

Волинська єпархія

У храмах єпархії звершили заупокійну молитву та взяли участь у заходах по вшануванню пам’яті жертв Голодомору.

У райцентрі Волинської області Ківерцях після виступів очільників влади та хвилини мовчання, було звершено заупокійне богослужіння священиками Свято-Миколаївського храму УПЦ.

На площі Незалежності в ішому районному центрі м. Рожищі панахиду за померлими у роки голодоморів відслужив благочинний Рожищенської округи, настоятель Свято-Михайлівського храму протоієрей Петро Іваничко.

Запорізька єпархія

Молитовно пом’янули заморених голодом у минулому столітті українців священики Мелітопольського благочиння. В усіх храмах міста Мелітополя помолилися за упокій душ «від голоду й пагуби безбожною владою заморених».

Криворізька єпархія

На території Спасо-Преображенського кафедрального собору м. Кривого Рогу духовенство звершило панахиду біля поклонного Хреста, встановленого в пам’ять жертв голодомору та політичних репресій ХХ століття. Паства, що тут зібралась, після молитви вшанувала загиблих хвилиною мовчання та поклала квіти й колоски до пам’ятного знаку.

Мукачівська єпархія

На запрошення керівництва Ужгорода у мітингу-реквіємі пам’яті жертв голодоморів взяв участь керуючий єпархією архієпископ Мукачівський і Ужгородський Феодор. Разом з духовенством Його Високопреосвященство звершив поминальну панахиду, за якою молилися мер міста та його жителі.

Цього ж дня намісник Ужгородського Свято-Воскресенського чоловічого монастиря, голова Паломницького відділу єпархії – архімандрит Марк (Куштан) та священики єпархії взяли участь в закладанні та освяченні наріжного каменю під майбутній пам’ятник жертвам голодоморів в Україні.

Херсонська єпархія

У Свято-Духівському кафедральному соборі Херсона протягом 26-27 листопада горіла символічна свіча пам’яті, від якої віруючі запалювали свої свічки та молилися за упокій рідних, близьких і всіх трагічно загиблих у страшні дні голодомору.

xerson

Черкаська єпархія

Духовенство єпархії, разом із головою Черкаської обласної державної адміністрації Ю. Ткаченком та представниками громадськості поклали квіти до пам’ятного Хреста у Соборному парку. Пам’ятний Хрест стоїть якраз на тому місці, де в роки кривавого терору було викопано декілька ровів, у яких ховали мертвих і померлих від голоду черкащан.

cherkasi

Чернігівська єпархія

У Свято-Троїцькому кафедральному соборі Чернігова панахиду за упокій «всіх, від лютого голоду постраждалих і кончину пріявших» звершив митрополит Амвросій у співслужінні духовенства храму. Звертаючись до присутніх у соборі, владика наголосив, що трагічна смерть від голоду мільйонів людей була спланованою і стала наслідком політики безбожної влади, яка прагнула знищити традиційний уклад життя нашого народу, нерозривно пов’язаний з вірою.

Харківська єпархія

Представники державної та місцевої влади, священнослужителі єпархії взяли участь у церемонії вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932-33 рр. біля Меморіального комплексу в Черкаській Лозовій.

Ізюмська єпархія

На горі «Крем’янець» біля пам’ятного Хреста, встановленого в пам’ять про трагічні події 1932-33рр., відбулася заупокійна літія за жертвами голодомору, яку здійснив прот. Олексій Годлевський та протодиякон Олексій Бєлік. На жалобній церемонії були присутні керівники міста, громадських організацій та жителі міста.

По закінченні заупокійної літії протоієрей Алексій звернувся до присутніх зі словом, в якому зазначив, що сьогодні скорботний день – невиліковна біль наших душ і сердець, загальна біда всього нашого народу, трагічна сторінка в історії України. Свята Українська Православна Церква молиться про їхнє упокоєння в оселях праведних і виголошує їм вічну пам’ять. Нехай у кожному домі загориться свічка пам’яті, яка єднає всіх нас у велику єдину сім’ю і нехай Господь не допустить цієї страшної біди ні в одному народі.

Сєвєродонецька єпархія

Мітинг-реквієм відбувся у Сєвєродонецьку — на території храмового комплексу «Лісова Дача» біля каплиці пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років. Пам’ять мільйонів загублених життів наших співвітчизників вшанували керівник Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Ю. Р. Гарбуз, представники міської влади, учнівська молодь, громадськість.

Архієпископ Сєверодонецький і Старобільський Никодим звершив заупокійну літію. На завершення владика зазначив, що в історії нашого боголюбивого народу було багато випробувань, одним з них став Голодомор: «На українських родючих землях помирали мільйони людей. Сьогодні ми вшанували їх пам’ять молитвою і просили у Господа вселити їх у райські обителі. Разом з тим, закликаю бути милосердними до оточуючих. Сьогодні багато хто в нашому суспільстві також потребують допомоги і уваги. Нехай Господь допомагає всім нам».

Учасники мітингу-реквієму поклали квіти до каплиці і запалили лампадки.

img_4013

Цього дня у храмах Сєверодонецької єпархії, а також біля пам’ятних знаків у населених пунктах, були піднесені заупокійні молитви по померлим у роки лихоліття.

Житомирська єпархія

Вшанувати пам’ять померлих у трагедії зібрались мешканці Любарського району Житомирської області біля меморіалу “Жертвам голодомору”. Хресною ходою духовенство разом з вірянами пройшли вулицям міста до місця паховання загиблих, де і розпочалась заупокійна служба на якій і вшанували пам’ять своїх односельців.

Кам’янська єпархія

Настоятель Свято-Троїцького храму смт. Новопокровка протоієрей Михайло Турчак звершив мітинг-реквієм по загиблим під час голоду в 1932-1933 рр.

Олександрійська єпархія

В Олександрії на кладовищі у мікрорайоні 8-ї школи відбулась панахида за померлими жителями міста під час голодоморів 1921-1922, 1932-1933, 1946-1947 років, багато з яких поховані на цьому цвинтарі. Від голодної смерті померло більше ніж 1500 олександрійців.

Біля нещодавно встановленого пам’ятного хреста жертвам голодоморів зібралися представники міської влади,  мешканці мікрорайону. Після панахиди єпископ Олександрійський і Світловодський Боголєп освятив пам’ятний хрест та обеліск невідомим воїнам, який нещодавно був відреставрований завдяки депутату міської ради Є. Моцному.

Київські духовні школи

26 листопада ректор КДАіС митрополит Бориспільський і Броварський Антоній звершив Божественну літургію в Академічному храмі Різдва Богородиці у співслужінні академічного духовенства. За богослужінням були піднесені особливі молитви за мир в Україні і за спочилих від голодів 1921-23, 1932-33, 1946-47 років.

Волинська духовна семінарія

З благословення єпископа Волинського і Луцького Нафанаїла, у понеділок 28 листопада, священнослужителі Луцького міського  благочиння та студенти ВДС хресною ходою пройшли до Пам’ятника жертвам політичних репресій, де була відслужена заупокійна Літія за спокій душ жертв Голодомору.

Нагадаємо, 26 листопада представники УПЦ взяли участь в державній церемонії вшанування пам’яті жертв голодоморів в Україні на території Національного музею «Меморіал пам’яті жертв голодоморів в Україні».

Також духовенство України молилось за жертв Голодомору в Салоніках та в Гамбурзі.

 

 

Просмотров: 1078

Залишити відповідь