У День пам’яті прп. Паїсія Величковского делегація з Румунії привезла православним Полтави у дар частку його мощей (відео)

Святиню зустрічали і молилися за Богослужінням понад 1000 вірян.

Архієпископ Ясський, митрополит Молдови і Буковини Феофан (Румунська Православна Церква) привіз до Полтави у дар часточку святих мощей преподобного Паїсія Величковського. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу єпархії.

28 листопада 2016 року, у день пам’яті преподобного Паїсія Величковського, митрополит Полтавський і Миргородський Филип, у співслужінні архієпископа Ясського, митрополита Молдови і Буковини Феофана та єпископа Новосанжарського Веніаміна, звершив Божественну літургію у Хрестовоздвиженському жіночому монастирі у місті Полтаві.

Єпископату також  співслужили намісник Нямецької Лаври архімандрит Венедикт, намісник монастиря Секу архімандрит Вікентій, секретар Полтавської єпархії протоієрей Михаїл Волощук, благочинний Полтавського міського благочиння протоієрей Іоанн Корнієнко, благочинні та духовенство Полтавської єпархії УПЦ.

14680-bНямецький монастир, в якому колись трудився преподобний Паїсій Величковський (1722-1794), розташований на північний захід від румунського міста Тиргу-Нямц. У соборі Лаври знаходиться рака з мощами преподобного Паїсія.

Під час Богослужіння була піднесена сугуба молитва за мир в Україні. За Богослужінням молились понад 1000 вірян.

Після запричасного вірша протоієрей Михаїл Волощук звернувся до вірян зі словом проповіді у якому розповів про життя преподобного Паїсія.

По завершенні богослужіння архієпископ Ясський, митрополит Молдови і Буковини Феофан передав  у дар частку святих мощей преподобного Паїсія Величковського.

У своєму слові митрополит Филип від імені всього духовенства та вірян подякував архієпископу Феофану за спільну молитву та на молитовну згадку подарував ікону Пресвятої Богородиці.

Нагадаємо, що нещодавно вийшли з друку книги Сергія Шумило «Прп. Паїсій Величковський і Запорізька Січ» та «Преподобний Паїсій Величковський. “Повість про святий собор” та маловідомі листи». Видання книг здійснено Видавничим відділом УПЦ спільно з Міжнародним інститутом афонської спадщини в Україні з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія. Проект приурочений до 1000-річчя давньоруського чернецтва на Афоні і реалізований відповідно до рішення Священного Синоду УПЦ про переклад сучасною українською мовою та видання творів прп. Паїсія Величковського.

Просмотров: 890

Залишити відповідь