В одному з найдавніших міст Італії Неаполі був проведений ювілейний духовно-культурний вечір, присвячений 1000-річчю давньоруського чернецтва на Афоні. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Організований він був Відділом зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви і Міжнародним інститутом афонської спадщини в Україні за підтримки православної парафії св. апостола Андрія Первозванного в Неаполі.

Відбувся захід 1 грудня 2016 року в конференц-залі старовинного неаполітанського монастиря ордену Театинцев, на території якого нині розташований державний архів Неаполя.

Розпочався вечір з молебню в розташованій на території обителі стародавньої базиліки Св. Павла, побудованої в I столітті н. е. на місці давньогрецького язичницького храму. Очолив молебень настоятель неаполітанської православної парафії св. апостола Андрія Первозванного о. Михайло Поваляєв. Під час молебню всі присутні змогли прикластися до мощей 54 первомучеників римських, що зберігаються тут, а також до однієї з найбільших часток древа Хреста Господнього.

neapollekciya8Потім у конференц-залі монастиря відбулося відкриття духовно-культурного вечора, присвяченого спадщині Святої Гори Афон. З вітальним словом до присутніх звернулися настоятель місцевого православного приходу о. Михайло Поваляєв і представник монастиря ордену Театинців о. Олександр Іващонек. Вітальне слово від імені Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія зачитав представник Київської духовної академії і семінарії УПЦ прот. Віталій Поліщук.

В рамках ювілейного вечора мешканців Неаполя були представлені фотовиставка «Стежками Афону» і показ документального фільму «Тисяча років на Афоні», після чого відбулася пізнавальна лекція директора Міжнародного інституту афонської спадщини в Україні (МІАСУ) і головного редактора альманаху «Афонська спадщина» Сергія Шумила, присвячена 1000-літнім духовним традиціям Святої Гори Афон. В рамках вечора також відбулася презентація афонських видавничих проектів УПЦ і МІАСУ.

neapollekciya20Особливо присутніх цікавили питання, що стосуються духовних зв’язків Італії з Афоном до розділення Церкви 1054 року. Зокрема, Сергій Шумило розповів про існування в давнину на Афоні латинського монастиря “Амальфион”, де жили вихідці з Амальфі, Неаполь та інших міст Італії, про тісні зв’язки Неаполя з Візантією і її впливу на місцеву культуру, архітектуру та традиції.

На завершення українськими гостями всім присутнім були подаровані ікони прп. Іоанна Вишенського Святогорця і Собору всіх Святогорських Преподобних.

Всього в заході взяло участь близько 100 осіб, серед яких були як православні, так і католики, які цікавляться традиціями Вселенського Православ’я.

Крім того, в дар бібліотеці Східного університету Неаполя “L ” Orientale”, заснованого у 1732 р., були передані комплекти книг Сергія Шумило, присвячені 1000-літтю афонської спадщини.

Як повідомлялося раніше, в дев’яти містах Європи протягом місяця (листопад-грудень) Українською Православною Церквою і Міжнародним інститутом афонської спадщини в Україні реалізовується масштабний духовно-просвітницький проект, присвячений 1000-літній спадщині Святої Гори Афон.

В рамках реалізації проекту в Польщі, Чехії, Німеччині, Швейцарії, Італії та Франції ведеться серія наукових та духовно-просвітницьких заходів на тему: «Афон – Київ. До 1000-річчя духовно-культурних зв’язків».

Вже відбулися заходи у Варшаві, Празі, Карлових Варах, Гамбурзі та Неаполі. Далі графік проведення наступний: 04.12. – Рим; 08.12. – Женева; 11.12. – Мілан; 13.12. – Страсбург.

Організаторами виступили Відділ зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви, Синодальний відділ «Церква і культура» та Міжнародний інститут афонської спадщини в Україні.

Проект реалізовується за підтримки Помісних Церков: Константинопольської Православної Церкви, Російської Православної Церкви, Польської Православної Церкви, Православної Церкви Чеських земель і Словаччини, Сербської Православної Церкви, а також інших міжнародних наукових та релігійних організацій і установ.

Здійснюється проект з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія.

Просмотров: 451

Залишити відповідь