В УПЦ відзначили 25-ту річницю Збройних сил України — репортаж з єпархій (оновлено)

Духовенство та віруючі Української Православної Церкви помолилися за військовослужбовців за богослужіннями та взяли участь у громадських заходах з нагоди 25-ї річниці Збройних сил України.

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ підготував репортаж з різних єпархій УПЦ.

6 грудня 2016 року, у день молитовної пам’яті благовірного великого князя Олександра Невського архієпископ Мукачівський і Ужгородський Феодор звершив богослужіння в Свято-Олександро-Невському храмі, що діє при військовій частині А-1556, 128-ї окремої механізованої бригади в м. Мукачево.

8-xzdaa6yhkУчасть в богослужінні взяли офіцерський склад, керівництво 128-ої окремої механізованої бригади, духовенство Мукачева та Мукачівського районного благочиння, численні віряни та військовослужбовці, які зараз проходять службу в лавах Української армії в частині А-1556.

Під час богослужіння лунали заупокійні молитви за загиблих воїнів 128-ї бригади, а також за тих українських воїнів та військовослужбовців вказаної бригади, які зараз перебувають в зоні військового конфлікту та за мир в Українській державі.

Цього ж дня в Україні відзначають 25-ту річницю Збройних сил України.

У Запоріжжі з професійним святом військовослужбовців привітав митрополит Запорізький і Мелітопольський Лука. Як зазначив у своєму вітальному слові до офіцерів і солдатів Мелітопольського гарнізону Його Високопреосвященство, від гідного виконання ними свого професійного обов’язку залежить майбутнє України.

dsc_1589«Військовий професіоналізм – це не тільки досвід та знання, вміле володіння сучасними видами озброєння, техніко-тактичну майстерність. Високий військовий професіоналізм неможливий без любові до Батьківщини, високих морально-вольових якостей. Саме вони допомагають вам завжди бути напоготові, гідно служити народові України, бути готовими в будь-яку хвилину пожертвувати собою заради життя ваших родин, ваших рідних і близьких. Їхнє благополуччя – це запорука вашого душевного спокою. Бажаю, щоб у ваших душах завжди був спокій, а найвищою нагородою – мирне небо над нашою Батьківщиною», – сказав владика.

6 грудня з благословення митрополита Одеського та Ізмаїльського Агафангела благочинний храмів Одеської єпархії протоієрей Павло Поліщук взяв участь у покладанні квітів до пам’ятника Невідомому матросу в Одесі.

img_9860-8

З нагоди цієї дати відбулися урочисті збори у Палаці учнівської молоді  Луцька. Тут  зібралися різні покоління військовослужбовців: вихованці обласного військового ліцею, учасники АТО, військові капелани, солдати, сержанти, офіцери, працівники обласного військкомату, ветерани військової служби. З благословення єпископа Волинського і Луцького Нафаніїла, участь у заході взяли голова єпархіального відділу «Церква і суспільство» протоієрей Олександр Богданов та протоієрей Вадим Лебедь.

Трохи раніше, 2 грудня, в Кривому Розі, Будинку офіцерів 17-ї окремої Криворізької танкової бригади (в/ч А3283) відбулося урочисте зібрання, присвячене Дню Збройних сил України. З благословення митрополита Криворізького і Нікопольського Єфрема, на свято прибули військові священики єпархії: протоієрей Андрій Будовський – голова єпархіального відділу по взаємодії зі Збройними силами та іншими військовими формуваннями України протоієрей Олег Мартинов – настоятель храму святого великомученика Георгія Побідоносця.

Священики звернулися до воїнів з напутнім словом, у якому нагадали про приклад мужності і святості в особі благовірного князя Олександра Невського, день пам’яті якого співпадає з днем ЗСУ. Священнослужителі також вручили захисникам Вітчизни єпархіальні нагороди: медалі святих священномучеників Онуфрія і Порфирія, святителів Криворізьких, I і II ступенів, а також благословенні Архієрейські грамоти.

З благословіння митрополита Херсонського і Таврійського Іоанна, настоятель церкви св. Георгія Побідоносця смт. Чаплинка, Херсонської області протоієрей Миколай Денькович привітав військовослужбовців з їхнім професійним святом.

0612В свою чергу військовослужбовці зведеного загону оперативного забезпечення 12 ОПОЗ привітали благочинного Чаплинського благочинницького округу протоієрея Іоанна Канінця та протоієрея Миколая Деньковича та вручили грамоти за активну громадську позицію та волонтерську підтримку.

У Чернігові на Красній площі з нагоди свята відбулося урочисте проходження парадних розрахунків військовослужбовців військових частини Чернігівського гарнізону та покладання квітів до меморіальних стел чернігівцям, загиблим у зоні проведення АТО та героям Небесної Сотні.

У заходах, з благословення митрополита Чернігівського і Новоград-Сіверського Амвросія, взяли участь секретар єпархії протоієрей Ігор Пидан і голова єпархіального відділу по взаємодії зі ЗСУ протоієрей Іоанн Ярема.

На Житомирщині у смт Озерне у святкових урочистостях присвячених 25-річчю утворення Збройних Сил України взяв участь голова відділу Житомирської єпархії по роботі з військовими формуваннями  протоієрей Димитрій Новицький та привітав особовий склад гарнізону.

У Кривому Розі у військовій частині 3011 Національної гвардії України відбулася Божественна літургія з нагоди храмового свята – дня пам’яті святого благовірного князя Олександра Невського. Очолив богослужіння голова єпархіального відділу по взаємодії зі Збройними силами  та іншими військовими формуваннями, настоятель храму військової частини протоієрей Андрій Будовський.  Йому співсужили 7 священнослужителів міста.

За Літургією військові молилися перед іконою з мощами св. Олександра Невського. Більше ніж 60 з них, на чолі з командиром, причастилися Святих Христових Таїн.

На завершення престольного свята на плацу відбувся хресний хід, на якому, з благословення митрополита Криворізького і Нікопольського Єфрема, було вручено єпархіальні медалі та грамоти військовослужбовцям, які відзначилися найбільше .

До дня Збройних сил України відзнаку від військових отримав і священик Рівненської єпархії УПЦ. У військовій частині A3730 воїнів вітали артисти, чиновники, небайдужі люди, а також священики. Під час cвята протоієрею Віктору Земляному було вручено почесну грамоту за проведення душпастирської роботи.

Просмотров: 1016

Залишити відповідь