У Римі Українською Православною Церквою і Міжнародним інститутом афонської спадщини в Україні було проведено низку заходів, присвячених 1000-річчю давньоруського чернецтва на Афоні, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Зокрема, на території православної парафії св. Катерини в Римі з благословення правлячого архієрея Преосвященного Єпископа Богородського Антонія 4 грудня відбувся духовно-культурний вечір, під час якого були представлені фотовиставка «Стежками Афону» і показ документального фільму «Тисяча років на Афоні», після чого відбулася лекція директора Міжнародного інституту афонської спадщини в Україні (МІАСУ) і головного редактора альманаху «Афонська спадщина» Сергія Шумило, присвячена 1000-літтю духовних традицій Святої Гори Афон. В ході заходу також відбулася презентація афонських видавничих проектів УПЦ і МІАСУ.

На наступний день, 5 грудня, в Римі були проведені зустрічі з представниками ряду наукових установ. Так у Папському східному інституті відбулася зустріч з викладачами та студентами цього навчального закладу. У заході взяли участь заступник голови ВЗЦЗ УПЦ протоієрей Миколай Данилевич та директор Міжнародного інституту афонської спадщини в Україні (МІАСУ) Сергій Шумило. Вони представили присутнім фільм про Святу Гору Афон, презентували афонські видавничі проекти УПЦ і МІАСУ і розповіли про багатовікову православну скарбницю Афону, його значення для всього християнського світу.

Окремо було порушено питання духовно-історичних зв’язків Італії з Афоном до розділення Церкви 1054 року. Зокрема, Сергій Шумило розповів про існування в давнину на Афоні кількох латинських монастирів, де жили вихідці з Риму, Амальфі, Неаполь, Калабрії і інших міст Італії.

У Східному інституті представники делегації УПЦ і МІАСУ поспілкувалися з викладачами вузу, познайомилися з його роботою, відвідали бібліотеку, обговорили питання можливої співпраці в рамках науково-дослідних проектів. Для бібліотеки інституту були передані комплекти книг Сергія Шумило, присвячені 1000-літній афонській спадщині.

Також в рамках заходів комплекти книг були передані для Ватиканської бібліотеки і Григоріанського університету.

Під час перебування в Римі представники УПЦ та МІАСУ провели зустрічі з представниками наукових кіл і громадськості, відвідали місцеві християнські святині.

Як повідомлялося раніше, в дев’яти містах Європи протягом місяця (листопад-грудень) Українською Православною Церквою і Міжнародним інститутом афонської спадщини в Україні реалізовується масштабний духовно-просвітницький проект, присвячений 1000-літній спадщині Святої Гори Афон.

Організаторами виступили Відділ зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви, Синодальний відділ «Церква і культура» та Міжнародний інститут афонської спадщини в Україні.

В рамках реалізації проекту в Польщі, Чехії, Німеччині, Швейцарії, Італії та Франції проводиться серія наукових та духовно-просвітницьких заходів на тему: «Афон – Київ. До 1000-річчя духовно-культурних зв’язків».

Вже відбулися заходи у Варшаві, Празі, Карлових Варах, Гамбурзі, Неаполі і Римі.

Далі графік проведення наступний: 08.12. – Женева; 11.12. – Мілан; 13.12. – Страсбург.

Проект реалізовується за підтримки Помісних Церков: Константинопольської Православної Церкви, Російської Православної Церкви, Польської Православної Церкви, Православної Церкви Чеських земель і Словаччини, Сербської Православної Церкви, а також інших міжнародних наукових та релігійних організацій і установ.

Здійснюється проект з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія.

Просмотров: 624

2 коментарі

  1. Сам преподобный умом молился всегда краткой молитвой афонских подвижников “Господи, Иисусе Христе Сыне Божий, помилуй мя грешного”. Главным условием правильного духовного состояния святой считал любовь ко всем, наипаче врагам.

    Не буду давать оценку сайту, на который Вы ссылаетесь. Могу лишь порекомендовать хороший интернет-ресурс, где Вы найдете акафист преподобному Силуану, составленный мудрым архипастырем Украинской Православной Церкви митрополитом Харьковским и Богодуховским Никодимом. Вот он: http://akafistnik.ru/akafisty-russkim-svyatym/akafist-svyatomu-prepodobnomu-siluanu-afonskomu-chudotvortsu/.

Залишити відповідь