У Женеві (Швейцарія) Українською Православною Церквою і Міжнародним інститутом афонської спадщини в Україні було проведено низку заходів, присвячених 1000-річчю давньоруського чернецтва на Афоні.

Зокрема, за запрошенням представника Константинопольського Патріархату при Всесвітній раді церков (ВРЦ) у Женеві архієпископа Іова Тельміського відбувся візит в Православний центр Константинопольського Патріархату в Шамбезі (Centre orthodoxe du Patriarcat œcuménique de Chambésy). Тут делегація Міжнародного інституту афонської спадщини в Україні (МІАСУ) познайомилася з роботою діючого при центрі Інституту вищих досліджень у галузі православного богослов’я, засновниками якого є Константинопольський Патріархат, Фрібурзький і Женевський університети. Також українські гості відвідали бібліотеку і музей, що діють при Центрі. Директор МІАСУ Сергій Шумило передав у дар для бібліотеки Центру книги про 1000-літню давньоруську спадщину на Афоні, обговорив питання співпраці в рамках здійснення наукових проектів.

За підтримки офіційних представництв Константинопольського Патріархату і Руської Православної Церкви при Всесвітній раді церков УПЦ та МІАСУ було проведено духовно-культурний вечір, присвячений 1000-річчю зв’язків Київської Русі та Афону. Під час заходу були представлені фотовиставка «Стежками Афону» і показ документального фільму «Тисяча років на Афоні», а також лекція директора Міжнародного інституту афонського спадщини в Україні (МІАСУ) і головного редактора альманаху «Афонська спадщина» Сергія Шумило, присвячена 1000-літнім духовним традиціям Святої Гори. Також пройшла презентація афонських видавничих проектів УПЦ і МІАСУ.

Вітальне слово від імені Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія зачитав представник Київської духовної академії і семінарії УПЦ протоієрей Віталій Поліщук.

У заході, що відбувся у Всесвітній раді церков (ВРЦ), взяли участь:

Митрополит Швейцарський Єремія (Калійоргіс), керуючий Швейцарською митрополією і директор Православного центру Константинопольського Патріархату в Шамбезі (з 1997 по 2003 рр. був президентом Конференції Європейських церков);

Архієпископ Тельміський Іов (Геча) – представник Константинопольського Патріархату при Всесвітній раді церков, доктор богослов’я, професор Інституту вищих досліджень у галузі православного богослов’я;

Представник Коптської Церкви в Швейцарії єпископ Лука;

Протоієрей Іоанн Саука (Румунія) – заступник Генерального секретаря Всесвітньої ради церков і ректор Екуменічного інституту Босе (Institut œcuménique de Bossey), що діє при ВРЦ як підрозділ Женевського університету;

Протоієрей Михаїл Гундяєв – представник РПЦ при Всесвітній раді церков;

Професор Дагмар Геллер – декан Екуменічного інституту Босе та інші.

Захід викликав глибокий інтерес серед присутніх, відбулася жвава дискусія. Особливо багато питань про афонську спадщину і традиції святогірського чернецтва ставив представник Коптської Церкви в Швейцарії єпископ Лука. З коментарями виступили митрополит Швейцарський Єремія і архієпископ Тельміський Іов (Константинопольський Патріархат), заступник Генерального секретаря Всесвітньої ради церков і ректор Екуменічного інституту Босе протоієрей Іоанн Саука (Румунський Патріархат), представник РПЦ при Всесвітній раді церков протоієрей Михаїл Гундяєв та інші.

Особливу подяку ієрархи Константинопольського Патріархату та інші учасники висловили як організаторам, так і Предстоятелю УПЦ Митрополиту Київському і всієї України Онуфрію, попросивши передати йому свою вдячність за таку важливу духовно-просвітницьку ініціативу.

В рамках заходу Сергій Шумило передав у дар бібліотеці Всесвітньої ради церков книги про 1000-літній спадок Афону, обговорив можливість співпраці в рамках наукових проектів з Екуменічним інститутом Босе та Інститутом вищих досліджень у галузі православного богослов’я.

Як повідомлялося раніше, в дев’яти містах Європи протягом місяця (листопад-грудень) Українською Православною Церквою і Міжнародним інститутом афонської спадщини в Україні реалізовується масштабний духовно-просвітницький проект, присвячений 1000-літній спадщині Святої Гори Афон.

Організаторами виступили Відділ зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви, Синодальний відділ «Церква і культура» та Міжнародний інститут афонської спадщини в Україні.

В рамках реалізації проекту в Польщі, Чехії, Німеччині, Швейцарії, Італії та Франції проводиться серія наукових та духовно-просвітницьких заходів на тему: «Афон – Київ. До 1000-річчя духовно-культурних зв’язків».

Вже відбулися заходи у Варшаві, Празі, Карлових Варах, Гамбурзі, Неаполі, Римі та Женеві. Далі графік проведення наступний: 11.12. – Мілан; 13.12. – Страсбург.

Проект реалізовується за підтримки Помісних Церков: Константинопольської Православної Церкви, Руської Православної Церкви, Польської Православної Церкви, Православної Церкви Чеських земель і Словаччини, Сербської Православної Церкви, а також інших міжнародних наукових та релігійних організацій і установ.

Здійснюється проект з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія.

Переклад українською Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ

Просмотров: 686

Залишити відповідь