Блаженніший Митрополит Онуфрій пояснив чому слово, сказане з любов’ю, краще критики

У своїй проповіді в день пам’яті преподобного Сави Освяченого Блаженніший Митрополит Онуфрій застеріг від надмірної вимогливості до оточуючих і закликав лікувати великі вади ближніх любов’ю. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Все життя преподобного Сави була наповнена любов’ю до Бога та ближнього», — зазначив він.

Його Блаженство розповів історію про грабіжників, які проникнули в печерну келію святого праведника, зустрівшись з преподобного там, вони відчули його незлобливе ставлення до них, і це змінило їхні серця.

«Якщо є справжня любов, вона зі злої людини робить добру. Любов здатна зцілювати все. Дивлячись на життя преподобного Сави, ми навчаємося, що можемо жити праведно, якщо живемо за заповідями Божими і обираємо цей єдино вірний шлях», — відзначив Блаженніший владика.

Він підкреслив, що тільки життя згідно Заповідей може принести людині і оточуючим його користь.

«Навіть якщо на певному етапі ближні не приймають такого шляху, але якщо вибір зроблений з бажанням виконати волю Божу, то з часом це зрозуміють і ті, хто був проти», — сказав Предстоятель.

Його Блаженство також застеріг від надмірної вимогливості до оточуючих і закликав лікувати великі вади ближніх любов’ю.

«Якщо у людей є невеликі слабкості, а ми хочемо допомогти їм виправитися, то ми можемо це зробити і суворими адміністративними методами. Наприклад, винести людині догану, розкритикувати її. Але якщо у людини є великі слабкості і недоліки, то ці недоліки лікуються тільки любов’ю. Любов здатна подолати все», — підкреслив він.

Предстоятель закликав батьків бути особливо пильними під час виховання своїх дітей.

«Якщо у вашої дитини є серйозні проблеми, такі, як наркотична залежність або алкоголізм, то їх можна лікувати тільки любов’ю, — сказав він. — Не потрібно кожен день дитині говорити, що це погано і ні до чого доброго не призведе. Іноді, рідко-рідко і з жалем сказати, що краще залишити, що це недобре. Людина здійснюючи якесь беззаконня, вже викривається совістю. Якщо ми починаємо дублювати совість, то ми збільшуємо її муки, тоді людина може і не витримати цього подвійного удару. А любов підтримує людину, вона не тисне на неї, а допомагає вийти з тієї ями гріха, в якій вона знаходиться».

Просмотров: 462

Залишити відповідь