Києво-Печерська Лавра та Київська духовна академія презентували нові видання (відео)

У Лаврі відбулася презентація книги «Таємниці монастирів», а Київські духовні школи повідомили про видання нового навчального посібника «Церковний протокол і діловодство»

22 грудня 2016 року в Успенському соборі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври відбулася презентація нового видання «Таємниці монастирів», що побачило світ з благословення намісника обителі митрополита Вишгородського і Чорнобильського Павла.

005Під час презентації, Його Високопреосвященство зауважив, що нововидана книга є фундаментальною працею, покликана ознайомити читача з чернечим життям в обителях нашої Церкви. «Я дуже добре пам’ятаю часи, коли були закриті практично всі ці монастирі, – сказав митрополит. – І тільки трудами ченців, тільки їх молитвами стало можливим відродження таких знаменитих обителей як Києво-Печерська, Валаамська, Зимненська. Віримо, що кількість монастирів і ченців буде тільки примножуватися».

У виданні зібрані відомості про історію та сучасність п’яти найбільших православних монастирів зі статусом Лаври, які перебувають на території сучасної України і Росії, а також безлічі інших монастирів. Книга ілюстрована фотографіями, які відображають сучасне життя святих обителей.

Наостанок митрополит Павел подякував авторам книги та голові видавництва.

10001Також цими днями вийшов у світ навчальний посібник «Церковний протокол і діловодство», виданий з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія. Автором видання є викладач Київської духовної семінарії, кандидат богослов’я протоієрей Ярослав Шовкеник.

У книзі розкрито основні положення церковного і світського протоколу, види і способи організації діловодства, правила складання деяких світських і церковних документів, а також характеристика правового статусу релігійних організацій.

Окрім того, у Київських духовних школах презентували навчальний посібник з догматичного богослов’я для 2-го класу семінарії, підготований професором архімандритом Сильвестром (Стойчевим). Видання являє собою курс лекцій, побудованих у вигляді декількох змістових блоків, центральним з яких є розділ «Православне вчення про Пресвяту Трійцю».

posobijeПри написанні цього посібника були використані святоотецькі твори, а також праці сучасних православних богословів.

Для більш ефективного засвоєння матеріалу в кінці кожного розділу розміщено питання для самоконтролю, список обов’язкової до прочитання і рекомендованої для подальшого вивчення літератури. Даний навчальний посібник, розрахований, перш за все, на учнів духовних шкіл, буде також корисним всім, хто цікавиться віровченням Православної Церкви і догматичною наукою.

Просмотров: 713

Залишити відповідь