У селі Рохманів на Тернопільщині відбувається відродження українського Православ’я (фото, відео)

Більше десяти років релігійна громада УПЦ в різних інстанціях відстоювала права на свій храм, захоплений розкольниками. Не дочекавшись справедливості, декілька років тому вони вирішили будувати нову церкву.

17 грудня 2016 року в селі Рохманів Шумського району Тернопільської області урочисто підняли купол на храм, котрий будують православні вже кілька років. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу єпархії.

На святковій події були присутні не лише віряни Рохманова, а й гості з інших міст і сіл України, керівництво Почаївської духовної семінарії, кияни, представники Кам’янець-Подільської єпархії.

Свято у Рохманові стало знаковим для православних цього краю, адже понад десять років тому ця парафія стала однією з перших, яку змушували до так званого «почергового богослужіння» з прихильниками «Київського патріархату».

Захоплений розкольниками храм
Захоплений розкольниками храм

Навесні 2005 року представники нашвидкоруч зареєстрованої громади «УПЦ КП» уперше намагались вдертися до православного храму. Тоді очільник громади УПЦ, законний користувач старовинної Свято-Троїцької церкви (1730 року побудови), намагався відстояти храм, зачинившись і голодуючи у ньому. Однак згодом протоієрей Олег Сірко та віряни УПЦ відмовились брати участь у конфлікті, і храм остаточно захопив «Київський патріархат». Втім, православна громада відстояла свої права через суд. У своєму судовому позові вона вимагала скасувати незаконні розпорядження  голови Тернопільської обласної державної адміністрації від  20 квітня 2005 року № 180 та  від 18 травня 2005 року № 246. У цих документах встановлювалось, що спірним храмом нібито повинні користуватись обидві громади – УПЦ та «УПЦ КП», при тому, що перша має право на користування храмом-пам’яткою з 1946 року, підкріплене рішенням про передачу споруди громаді УПЦ у 1991 році.

Постановою Вищого адміністративного суду України від 31 серпня 2006 року незаконне розпорядження Тернопільської ОДА було скасоване остаточно. Втім, це судове рішення так ніколи і не було втілене, незважаючи на кількарічні прохання та молитви у наметі біля Верховної Ради України. Саме тоді боротьба вірян УПЦ села Рохманів за свої права й вийшла за межі регіону. Втім, ані тривалі стояння у Києві, ані увага до намагань побороти беззаконня так і не завершились жодним практичним вирішенням.

Наметовий храм на честь Олександра Невського простояв у Києві кілька років, неподалік місця, де колись, до більшовицького перевороту, була велична церква на честь святого.  Намет знесли вже за часів президенства Віктора Януковича, і громада УПЦ попросила про виділення землі у Рохманові для будівництва нової культової споруди. Тодішня обласна влада пішла на поступки.

17 грудня 2016 року на майбутній Свято-Троїцький храм, котрий будувався власними зусиллями вірян та їхніх однодумців, підняли та встановили купол. Один з приділів храму буде висвячений на честь Олександра Невського – на згадку про «київські» часи. Піднесений купол цього дня освятив незмінний настоятель православної громади Рохманова протоієрей Олег Сірко, котрий пережив напади, побої, голодування та інфаркт.

Свято, котре зібрало у Рохманові непохитну православну громаду та всіх, хто підтримував її всі ці роки, стало справжньою винагородою вірянам за все пережите. Вигравши суди в усіх інстанціях, Свято-Троїцька громада УПЦ не стала поглиблювати протистояння у селі та відійшла, не претендуючи на захоплений храм, збудувавши для себе нову святиню.

Просмотров: 1458

Залишити відповідь