Синод доручив Юридичному відділу проконтролювати своєчасне приведення статутів установ УПЦ у відповідність до вимог Податкового кодексу — коментар

Голова Синодального юридичного відділу УПЦ прокоментував це рішення.

29 грудня 2016 року своїм рішенням Священний Синод доручив Юридичному відділу Української Православної Церкви протягом 2017 року забезпечити контроль своєчасного приведення статутів (положень) установ Української Православної Церкви у відповідність до вимог Податкового кодексу України (Журнал 64). Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Це рішення прокоментував Голова Синодального юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов.

«Два роки тому Держава вирішила навести лад серед благодійних та громадських організацій в частині їх неприбутковості шляхом внесення відповідних змін до Податкового кодексу України. Відповідно до цього кодексу задля збереження неприбутковості у статутах організацій необхідно вказувати про обмеження та цільове використання їх доходів. Нажаль, вони не врахували особливості діяльності релігійних організацій, а допомога своїм парафіянам, справи милосердя та благодійності стали підставою для позбавлення неприбутковості.

У 2016 Всеукраїнська Рада церков і релігійних організацій ініціювала скасування вимоги про перереєстрацію статутів релігійних організацій, які були враховані частково. А строк для внесення відповідних змін до статутів релігійних організацій збільшили до 1 січня 2018 року.

Таким чином, УПЦ, поважаючи та виконуючи вимоги законодавства, у цьому році розпочала процес приведення установчих документів релігійних громад до вимог законодавства. З огляду на упереджене ставлення до УПЦ та обмеженість ресурсів органів, що проводять реєстрацію статутів релігійних організацій, Священний Синод УПЦ доручив Юридичному відділу УПЦ забезпечити контроль своєчасного приведення статутів установ УПЦ у відповідність до вимог Податкового кодексу України», — зазначив протоієрей Олександр.

Просмотров: 590

Залишити відповідь