У своєму Звіті, виголошеному під час засідання Священного Синоду Української Православної Церкви, яке відбулося 29 грудня у резиденції Предстоятеля УПЦ на території Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній назвав визначні події у житті Церкви в 2016 році, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Милістю Божою, 2016 рік був насичений важливими подіями в житті Української Православної Церкви», — зазначив Високопреосвященніший владика під час свого звіту 29 грудня. Серед таких подій він назвав Собор єпископів Української Православної Церкви, Всеукраїнський хресний хід миру та любові, святкування 1000-літнього ювілею давньоруського чернецтва на Святій Горі Афон.

Собор єпископів Української Православної Церкви

29 січня в Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі під головуванням Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія відбувся Собор єпископів Української Православної Церкви. Участь у Соборі взяли 75 архієреїв. Були розглянуті питання, що стосуються життя Церкви, заслухана доповідь Митрополита Київського і всієї України про стан УПЦ у період після проведення останнього Собору єпископів УПЦ, що відбувся в м. Києві 13 серпня 2014 року та ухвалені рішення Священного Синоду міжсоборного періоду.

img_20341Була висловлена подяка та направленні звернення від імені Собору: Подяка Уряду України за можливість релігійним організаціям здійснювати оплату природного газу за пільговим тарифом, що передбачена Постановою Кабінету Міністрів України №872 від 30.10.2015; Звернення до Президента України П.О. Порошенка; Звернення до кліру, чернецтва і мирян Української Православної Церкви (у якому єпископат УПЦ одностайно засудив спроби внесення політичної та націоналістичної ідеології будь-яких спрямувань в церковне середовище, висловив своє ставлення до проблеми агресії з боку прихильників так званого Київського патріархату та проблеми подолання розколу тільки на засадах канонічного права Святої Церкви, закликав усіх вірних чад Української Православної Церкви до молитов за збереження сердець віруючих УПЦ, які потерпають від гонінь та агресії).

Всеукраїнський хресний хід — хода миру, любові та молитви за Україну

З 3 по 27 липня з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви відбувся Всеукраїнський хресний хід — хода миру, любові та молитви за Україну, який вийшов 3 липня зі Свято-Успенської Святогірської Лаври на сході України та  9 липня — зі Свято-Успенської Почаївської Лаври на заході України. Хресні ходи супроводжували одні з найбільш шанованих чудотворних ікон Божої Матері — «Почаївська» та «Святогірська». Хресний хід пройшов близько 1 200 км (із заходу 438 км та зі сходу — 760 км) по території 12-ти єпархій Української Православної Церкви: Всього участь у Хресному ході взяли близько 500 тисяч чоловік.

27 липня, напередодні святкування дня Хрещення Київської Русі та пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира хресні ходи зустрілися у м. Києві на Володимирській гірці, звідки, після традиційного щорічного молебню, разом направились до Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, де були звершені урочисті Богослужіння. По місту Києву у Хресному ході взяли участь понад 80 тис. осіб і близько 20 тис. вірян зустрічали ходу біля Лаври.

img_3461Попри усі складнощі, перешкоди та провокації, в тому числі відверту неправдиву інформацію засобів масової інформації протягом усього Хресного ходу, Всеукраїнський хресний хід миру, любові та молитви за Україну став унікальним прикладом єднання представників усіх регіонів України. За мир в Державі молилися віряни із Закарпаття, Галичини, Буковини, Волині, Полісся, Тавриди, Слобожанщини та центральної частини України, а також віряни з Криму, Донбасу та Луганщини.

1000-ліття давньоруського чернецтва на Святій Горі Афон

Рішення про святкування 1000-ліття давньоруського чернецтва на Святій Горі Афон було ухвалено Священним Синодом УПЦ від 27 жовтня 2015 року (Журнал №30).

З 21 по 23 липня офіційна делегація Української Православної Церкви на чолі з Блаженнішим Митрополитом Київським і всієї України Онуфрієм перебувала на Святій Горі Афон.

40-2В ніч з 21 на 22 липня Предстоятель УПЦ разом з членами делегації освятив печерний храм на честь засновника чернецтва на Русі преподобного Антонія Печерського в скиту «Ксилургу» Афонського Свято-Пантелеімонівського монастиря, у якому, за переданням, біля престолу стародавнього Успенського собору прийняв чернечий постриг засновник чернецтва на Русі — преподобний Антоній Печерський. Спеціально до святкування 1000-літнього ювілею давньоруського чернецтва на Афоні делегація УПЦ разом з братією Святої Гори доставила в Україну святі ікони «Благословення Святої Гори Афон» та преподобного Антонія Печерського, постійним місцем перебування яких стала Києво-Печерська Лавра.

Кульмінацією святкування стало богослужіння 27 та 28 липня на Володимирській гірці та на площі біля Успенського собору Києво-Печерської Лаври. В рамках святкування ювілею відбулася канонізація преподобного Іоанна Святогорця (Вишенського), який був причислений до лику святих Української Православної Церкви рішенням Священного Синоду УПЦ від 20 липня (Журнал №29).

Протягом року була проведена низка святкових заходів та здійснені видавничі проекти.

24 липня у Трапезному храмі на честь преподобних Антонія і Феодосія Печерських Києво-Печерської Лаври відбулося відкриття фотовиставки «Подорож до Афону». В ході заходу були презентовані видавничі проекти Афонського Свято-Пантелеімонівського монастиря і Міжнародного інституту афонської спадщини в Україні.

Фотовиставка, присвячена Святій Горі Афон та пам’яті покійного ігумена Руського Свято-Пантелеімонівського монастиря на Афоні схиархімандрита Ієремії (+ 04.08.2016), пройшла 7-9 серпня також і в Свято-Успенській Святогірській Лаврі.

25-26 жовтня в Київській духовній академії пройшла Міжнародна наукова конференція, присвячена 1000-річчю давньоруського чернецтва на Святій Горі Афон. Організаторами конференції виступили Київська духовна академія та Міжнародний інститут афонської спадщини в Україні. В конференції взяли участь представники вищих духовних і світських навчальних закладів Італії, Німеччини, Росії, Чехії, Словаччини та України.

Протягом листопада-грудня в країнах Західної Європи були проведені наукові та духовно-просвітницькі заходи на тему: «Афон — Київ. До 1000-річчя духовно-культурних зв’язків».

З 20 листопада по 13 грудня в рамках святкування, ювілейні заходи відбулися у містах Польщі, Чехії, Німеччини, Італії, Швейцарії та Франції. Організаторами виступили: Відділ зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви, Синодальний відділ «Церква і культура» та Міжнародний інститут афонської спадщини в Україні (МІАСУ). Проект був реалізований за підтримки та сприяння Помісних Церков: Константинопольської, Руської, Сербської, Польської, Православної Церкви Чеських земель і Словаччини, а також інших міжнародних наукових і релігійних організацій та установ.

Видавничим відділом УПЦ (відповідно до рішення Священного Синоду від 19 квітня 2016 року (Журнал №14)) спільно з Міжнародним інститутом афонської спадщини в Україні видано книгу Сергія Шумило «Преподобний Паїсій Величковський. “Повість про святий собор” та маловідомі листи».

Протягом року в усіх єпархіях УПЦ в рамках ювілею відбулися різноманітні урочисті заходи, а саме: хресні ходи, конференції, наукові форуми, тематичні зустрічі, фотовиставки, бесіди тощо.

Просмотров: 666

Залишити відповідь