Акцію «Билини стародавнього Києва» провів Паломницький Центр УПЦ для дітей з різних куточків України – репортаж (відео)

Благодійна акція «Билини стародавнього Києва», організована Паломницьким Центром Української Православної Церкви підійшла до кінця. У період з 27 грудня по 5 січня Київ відвідали близько 300 дітей з Донецької, Запорізької, Київської, Чернігівської, Криворізької, Уманської та Харківської єпархій. Благодійні поїздки для дітей організовуються Паломницьким Центром УПЦ не вперше, але в цей раз програма отримала унікальне тематичне наповнення, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

telizhenko«Ми назвали цю програму «Билини стародавнього Києва », оскільки вважаємо, що билина – це найкраща форма донесення історичних фактів до дітей. Билина має казкову атмосферу, але, разом з тим – відображає реальну канву історичних подій», – прокоментував Володимир Теліженко – директор Паломницького Центру Української Православної Церкви.

img_0002Кожна група дітей побувала в історичному центрі Києва – на Замковій горі, де колись стояв княжий палац і перші християнські храми. Однак від більшості історичних споруд тут залишилися лише фрагменти фундаментів, тому – для повноти картини – дітям показали унікальний макет стародавнього Києва, який знаходиться в археологічному відділенні Київського Національного науково-природничого музею. Немов на долоні діти змогли розглянути мініатюрні зображення стародавніх храмів і фортечних споруд Києва.

izobrazheniemoshhiiliiПротягом усього дня розповідь про стародавню Русь супроводжувався спогадами про богатирські подвиги Добрині Микитовича і Микити Кожум’яки, Альоші Поповича та Іллі Муромця. До речі, останнього багато дітей вважали казковим персонажем, поки не побачили мощі богатиря в печерах Києво-Печерської Лаври.
«Я дуже люблю казки і мультики про Іллю Муромця, але була здивована, побачивши його мощі в печерах. Взагалі, я в Києві в перший раз і мені все цікаво», – поділилася враженнями Тетяна з Мелітополя – вихованка школи православного козацтва «Джур».

Крім традиційних київських святинь, діти отримали можливість помилуватися головною ялинкою країни, встановленої на Софіївській площі. Тут охочі каталися на каруселях, гірках та навіть на конях – в загальному, веселилися від душі.

2017-01-05-13-27-18

Одним з найяскравіших вражень поїздки стало відвідування «Парку Київська Русь». Неподалік від Обухова знаходиться унікальний музей під відкритим небом. Його творці відтворили в натуральну величину більшу частину споруд київського дитинця. Це мало схоже на звичайний музей, оскільки в центрі експозиції завжди знаходиться театралізована вистава, забезпечена спецефектами. Цього разу дітям показали казку “Король бавиться”.

knyazaleksandr«Це музична казка, в основі якої – оригінальний сюжет. У казці є кінні номери, піротехнічні ефекти, – коментує режисер театру «Парк Київська Русь» Олександр Андрієнко. Але за зовнішньою ефектною картинкою лежить вічна історія боротьби добра зі злом. Ця історія нагадує про те, що в новоліття ми повинні увійти світлими, добрими, залишивши в році, що минає, все погане».

Під час вистави дітвора не сиділа байдуже на трибунах. Сценарій казки захопив всіх глядачів на сцену, де діти брали участь у дійстві, після чого в рухливих іграх і хороводах.

У кінці дня кожна група дітей взяла участь у вікторині, організованій співробітниками Паломницького Центру УПЦ. «Яке ім’я в хрещенні прийняв князь Володимир? Чому київські ворота назвали Золотими? Скільки років Києву?», – На ці та інші питання дітвора відповідала навперебій, оскільки минулий день виявився не тільки цікавим, але і дуже інформативним. Переможці вікторини отримали призи, а всі учасники поїздки – солодкі подарунки.

dsc01135«У цій поїздці брали участь діти, як з недільних шкіл, так і зі спеціалізованих навчальних закладів. Працюючи з вихованцями Дитячого притулку (він знаходиться в Києві, на проспекті Маяковського), я зрозуміла, що саме цим дітям найбільше потрібні такі поїздки, – прокоментувала Неонилла Ворсіна, заступник директора Паломницького Центру УПЦ. – Для нас це дуже важливий досвід. В майбутньому ми постараємося якомога частіше організовувати для них заходи, не чекаючи свят або канікул».

Паломницький центр УПЦ (pilgrims.in.ua)

Просмотров: 140

Залишити відповідь