Митрополит Антоній розповів про те, як провести Водохресний Святвечір

18 січня Навечір’я Богоявлення, Хрещенський або Богоявленський Святвечір – день особливого духовного приготування до свята Хрещення Господнього.

Як зазначив керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, 18 і 19 січня чин великого освячення води звершать у всіх монастирях і храмах Української Православної Церкви, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ з посиланням на Центр інформації УПЦ.

«За традицією свято Хрещення Господнього починається ввечері 18 січня, усі церковні співи Всенічного бдіння присвячені цій події. Богоявленню передує Навечір’я, Святвечір. У цей день кожна віруюча людина постить, щоб присвятити себе духовному переживанню і осмисленню того, що зробив для нас Господь Іісус Христос. Своїм хрещенням у Йордані Спаситель поклав початок таїнству Хрещення, через яке людина духовно народжується для життя вічного. Беручи участь у богослужіннях, ми помітимо, що будь-яке свято переживається християнином, як подія, що відбувається зараз і конкретно для кожного з нас», – пояснив митрополит Антоній.

У Богоявленський Святвечір, після Літургії, у храмах звершується велике освячення води. Водосвяття називається великим за особливою урочистістю обряду. Разом з тим владика Антоній зазначив, що відмінності між водою, освяченою 18 і 19 січня, не існує.

«Звершується один і той же чин великого освячення води. На жаль, навіть серед віруючих людей сьогодні існують забобони з цього приводу», – констатував керуючий справами УПЦ.

Говорячи про сенс свята, митрополит Антоній нагадав про те, що Хрещення Господнє називається також днем Богоявлення.

«Основний сенс свята – з цього моменту Господь відкривається світу як Месія, з цього дня починається Його добровільний шлях до Хресних страждань. У цей день важливо відволіктися від суєти і забобонних традицій. Хрещення не має бути лише походом за водою і бажанням поринути в полонку. Для віруючої людини цього мало. Треба співпереживати тому, що зробив для нас Христос. У цей день важливо дякувати Богові, за те, що ми не відкинуті за наші гріхи. Господь любить нас такими, якими ми є, бо Він знає наше серце. У цей день важливо бути в храмі, щоб перейнятися атмосферою богослужіння. По-новому поглянути на своє життя і більш уважно поставитися до того, що Господь дає кожному з нас щодня», – закликав митрополит Антоній.

Нагадаємо, у день Навечір’я Богоявлення Предстоятель звершив святкове богослужіння з великим освяченням води в Києво-Печерській Лаврі. Завтра, у день Хрещення Господнього, 19 січня, Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Онуфрій освятить води Дніпра в Оболонському районі Києва, біля Свято-Покровського собору (вул. Прирічна, 5А). Урочисте освячення вод Дніпра почнеться близько 12.00, після чого кияни почнуть омиватися у хрещенській купелі.

Просмотров: 402

Залишити відповідь