У день Навечір’я Богоявлення Предстоятель звершив святкове богослужіння з великим освяченням води в Києво-Печерській Лаврі

18 січня 2017 року, в 31-у Неділю після П’ятидесятниці та день Навечір’я Богоявлення, Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію з великою вечірньою та чином великого освячення води в Трапезному храмі преподобних Антонія і Феодосія Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Його Блаженству співслужили намісник обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, архієпископ Бучанський Пантелеімон, архієпископ Макарівський Іларій, єпископ Гостомельський Тихон  та духовенство обителі.

dsc_0548Цього дня Літургія святителя Василія Великого розпочинається з великої вечірні, до утрені 1-й час не приєднується, але звершуються окремо часи навечір’я Богоявлення та зображальні.

Під час богослужіння була піднесена молитва про мир в Україні.

За Літургією Предстоятель звершив дияконську хіротонію над Петром Лисиченком.

По закінченні богослужіння Блаженніший Митрополит Онуфрій звершив у храмі чин великого освячення води і окропив усіх присутніх великою агіасмою під спів тропаря свята Богоявлення.

Наприкінці богослужіння Його Блаженство привітав паству з днем Навечір’я Богоявлення. Блаженніший владика нагадав, що  спасіння людина отримує через покаяння.

«Святий Іоанн Хреститель хрестив людей через покаяння, а Спаситель прийшов і дарував нам у хрещенні спасіння, — зазначив Блаженніший владика. — У хрещенні люди звільнюються від гріха і стають сосудами благодаті Божої, стають спроможними ввійти в Царство небесне».

dsc_0829У святвечір, після Літургії, в усіх храмах здійснюється Велике освячення води. Водосвяття називається Великим через особливу урочистість обряду, наскрізь пройнятого спогадом євангельських подій, що стали не тільки прообразом таємничого омивання гріхів, але і дійсним освяченням самого єства води через занурення в неї Бога у плоті. Вода ця називається агіасма, або хрещенська вода. Під впливом Єрусалимського статуту, з 11 – 12 століття водосвяття відбувається два рази – і у Водохресний святвечір, і безпосередньо в свято Богоявлення. Освячення в обидва дні проходить однаковим чином, тому вода, освячена у ці дні, нічим не відрізняється.

У день Хрещення Господнього, 19 січня, Предстоятель Української Православної Церкви освятить води Дніпра в Оболонському районі Києва, біля Свято-Покровського собору (вул. Прирічна, 5А). Урочисте освячення розпочнеться близько 11.45-11.50.

 

Просмотров: 1864

Залишити відповідь