У місці ув’язнення одеського священномученика Анатолія (Грисюка) молитовно вшанували його пам’ять

23 січня 2017 року, у день смерті митрополита Одеського і Херсонського Анатолія, у храмі, який нещодавно відкрили в слідчому ізоляторі Одеси в честь цього священномученика 30-х років XXст., клірики Одеської єпархії звершили Божественну літургію, про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на od-news.com.

1-227Священномученик Анатолій займав Одеську кафедру з 1928 року до дня своєї мученицької смерті у 1938 році. Саме в цій в’язниці, митрополит перебував під час свого попереднього ув’язнення за типовим на той час обвинуваченням у контрреволюції. Після завершення слідчих дій, Одеського святого відправили в табір в Килтовську сільгоспколонію в Комі, де він і помер. Перед самою смертю від владики зажадали, щоб він віддав Євангеліє і натільний хрест, з якими він був у в’язниці і в концтаборі, — митрополит відмовився. Євангеліє вирвали з його рук силою, але хрест він не віддав і, захищаючи слабкими руками груди, віддав свою праведну душу Господу.

У день пам’яті священномученика Божественну Літургію, з благословення митрополита Одеського і Ізмаїльського Агафангела, звершили настоятель храму святої Тетяни, голова місіонерського відділу Одеської єпархії, протоієрей Олег Мокряк і настоятель храму святого великомученика Георгія Побідоносця протоієрей Андрій Шевчук.

Перше богослужіння у цьому храмі, який був упорядкований на третьому поверсі п’ятого корпусу СІЗО, було звершено 22 листопада 2016 року.

11-18Підслідні одеського СІЗО змогли побувати на богослужінні, помолитися, посповідатися і прийняти Причастя святих Христових Таїн.

За словами протоієрея Олега Мокряка, служіння у цьому місці, окрім іншого, — це можливість допомогти тим, хто сьогодні зійшов зі шляху істини.

«З благословення представники Одеської єпархії відвідують місця ув’язнень, у тому числі і одеський слідчий ізолятор. Це, напевно, те місце, де люди можуть усвідомити свої вчинки, зробити переоцінку свого життя, подумати і стати на шлях істини… …тільки з Божою допомогою можна змінити своє подальше життя», — зазначив священик.

«Роботу виконує на 62%. По старості працює погано, але старається» — пам’яті священномученика Анатолія (Грисюка) — більше про життя священномученика Анатолія, митрополита Одеського.

Просмотров: 531

Залишити відповідь