У будинку учасника Всеукраїнського хресного ходу любові, миру та молитви за Україну проводяться обшуки

25 січня 2017 року співробітники СБУ провели обшук в оселях священиків Рівненської єпархії Української Православної Церкви. Одним з них є протоієрей Віктор Земляний, який був організатором та керівником західної колони Всеукраїнського хресного ходу любові, миру та молитви за Україну. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

За словами адвоката отця Віктора, обшуки були проведені з процесуальними порушеннями. Більше того, озброєні автоматами силовики погрожували застосувати силу до о. Віктора, а його дружину та малолітніх дітей (7, 8 і 9 років) у грубій формі заштовхували до кімнат та не дозволяли виходити з них.

Як зазначив адвокат, слідчі дії відбувалися в рамках кримінального провадження про розголошення державної таємниці (стаття 328 ККУ).

Водночас факт проведення обшуків не тільки у отця Віктора, а і у правозахисника та журналіста, які захищали права віруючих УПЦ на Рівненщині, дає підстави вважати, що вказана стаття може бути лише приводом для тиску та перешкоджання справі захисту храмів УПЦ від захоплення. У даному контексті є показовим, що ухвала суду про проведення обшуків у вказаних осіб приймалось суддею, котрий приймав рішення про арешт храму УПЦ у селі Птича.

Як зазначив голова Юридичного відділу УПЦ, протоієрей Олександр Бахов: «Рівненська область – один із найбільш конфліктних регіонів, там з 2014 року було захоплено 12 храмів УПЦ. Їх кількість могла б бути більшою якби не зусилля о. Віктора та людей, що йому допомагали у цій справі. Своїми діями вони попередили низку захоплень храмів, а в судах приймались рішення на користь постраждалих від рейдерства релігійних громад УПЦ. Безумовно, що така діяльність не могла залишитись поза увагою. Я схильний вважати, що обшук є способом тиску та залякування, фактично нам кажуть: ви не повинні захищати свої права, а храми від захоплення».

Просмотров: 2106

Залишити відповідь