Блаженніший Митрополит Онуфрій: Церква розпочала підготовку до Великого посту

У своїй недільній проповіді Блаженніший Митрополит Онуфрій зазначив, що з неділі про Закхея у Церкві розпочинається підготовка до Великого посту, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Церква готує людину до часу подвигу — до святого посту. І ця підготовка розпочинається з тижня про Закхея», — сказав Архіпастир.

За його словами, дерево на яке піднявся митар Закхей, символізує собою піст, який необхідний кожному з нас для того, щоб ми подолали гріх у собі, і змогли наблизитися до Господа.

«Піст має таку властивість – він очищає почуття людини, робить її більш сприйнятливою. Утримуючись в їжі і напоях, ми наближаємося до духовного світу і стаємо спроможними відчути присутність Бога, — сказав Предстоятель. — Бог завжди поруч з людиною, Він підтримує і живить її, але ми не завжди це бачимо, тому, що засліплені гріхом. Між нами й Богом стоїть гріховна стіна, яка закриває Бога від нас. Як сліпому тонка плівка на очах не дає побачити сонце, яке світить прямо на нього, так і гріх заважає людині побачити Бога, Який поруч».

Позбавиться від гріховної сліпоти допомагає подвиг, про який Архіпастир сказав: «піст — це духовне дерево, на яке ми повинні піднятися».

«Ми повинні знайти своє дерево і піднятися на нього, щоб побачити Бога, щоб почути від Нього слова, які Він сказав Закхею: «Зійди швидше, тому, що сьогодні потрібно Мені бути у тебе в домі» (Лк. 19:5)».

Присутність Господа спонукає людину до дієвого покаяння, як це сталося з митарем.

«Це є дія на людину благодаті Божої, — підкреслив Предстоятель. — Коли вона через піст пізнає Бога, то стає здатною до жертовного служіння і жертовного життя».

Але спочатку слід змушувати себе до творення добрих справ, зазначив Блаженніший владика. «Тільки коли духовні очі людини відкриються, вона починає робити добро охоче, не примушуючи себе, а з бажанням».

«Нехай Господь допомагає нам, дорогі браття і сестри, знайти своє дерево посту, зійти на нього і терпляче чекати, коли Господь відкриє нам своє обличчя. А Господь обов’язково відкриває себе людині, яка шукає Бога», — наголосив Митрополит Онуфрій.

Просмотров: 1494

Залишити відповідь