Болгарський митрополит – про розколи, як про біль всієї повноти Православного світу (відео)

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує чергове інтерв’ю представника Болгарської Православної Церкви — митрополита Пловдивського Миколая — делегатам Української Православної Церкви, які відвідали Болгарію 10-12 лютого 2017 року.

З великою тривогою ми чуємо про те, що відбувається в православній Україні. Найстрашніше — це кровопролиття в державі. Ми християни, наш Господь Іісус Христос — Князь світу, Який прийшов і став людиною, щоб примирити людину з Богом. І в цей священний момент ангели співають «в людях благовоління» — блага воля між людьми.

Ми підносимо особливі молитви за кожним богослужінням. У серцях нашого православного народу звучить прохання до Бога про мир у всьому світі: щоб Господь дарував усім людям добробут, щастя і спасіння. Ми молимося, щоб Господь зберіг в безбідному житті весь український православний народ, щоб було подолано усі суперечки і запанував благодатний Христовий мир в Українському суспільстві. Це наше гаряче прохання до Бога: «Господи помилуй Український Православний народ».

На жаль вже багато років на тілі Христовому Церкви є велика рана, яку завдав розкол в Україні.

Болгарська Церква теж пережила важкі випробування політичного розколу. Було страшно. Ми дуже добре знаємо, що таке розкол і які бувають наслідки від нього. Не тільки тому, що святий Іоанн Златоуст говорить, що і кров’ю мучеників не можна або важко вилікувати наслідки розколу. Це також поділ суспільства, яке є елементом державної соборності. Розділити Церкву одного народу — це означає розділити сам народ.

Дай Бог, щоб скоро цю спокусу, це випробування для церковного життя було подолано. Це і наш біль, кажу щиро. Тому що, як сказано, Церква — це Тіло Христове, і якщо страждає один Її член, то страждає весь організм. Ми знаємо і відчуваємо страждання канонічної Української Православної Церкви. Страждає від цього організм всього Православ’я. Так що молимося, щоб Господь вилікував цю біль у церковному житті Православ’я.

Про взаємовідносини представників «УПЦ КП» з Константинопольським Патріархом

Я думаю, що він їм порадить покаятися вчасно і повернутися в лоно канонічної Православної Церкви. Вселенський патріарх, який добре знає канони Церкви, не може їм щось інше порадити.

Чому розкольники не можуть претендувати на визнання

Це неможливо, не тому що ми не хочемо, а тому що канони Церкви не дозволяють визнати певне формування, яке себе називає Церквою. Розумієте, канони Церкви — це справа Святого Духа в житті Церкви. А ми знаємо, що найбільший гріх, який не прощається, це хула проти Духа Святого.

Про Церковно-державні відносини

Звичайно, ні в якому разі не личить, щоб держава втручалася в життя Церкви. Але вона завжди втручається, навіть коли немає розколу, коли все нормально, і тоді держава намагається якимось чином направляти Церкву.

Ось зараз деякі представники держави, політики, нам православним архієреям і священикам кажуть, що таке релігійна толерантність. Хіба ми протягом двох тисяч років не знали цього, не зберігали толерантності? А зараз деякі люди, які абсолютно не вірять в Бога, навіть в думках своїх відкидають Господа, вчать нас, як бути толерантними до іновірців.

Під час комунізму, для того щоб відокремити Церкву від народу, в Конституції прописали закон, який свідчив — Церква відокремлена від держави. І слава Богу. Тому що зараз ми маємо таку автономію в цій державі, яка дає нам свободу — свободу здійснювати наш пастирський і церковний обов’язок, і в тому числі патріотичний і народний.

Ми служимо великому Царю царів Господу Іісусу Христу, Його заповідей дотримуємося в нашому житті і при цьому прагнемо, щоб з державою і з усіма, по заклику святих апостолів, жити в мирі наскільки це можливо.

Побажання українському народу

Я звертаюся до громадян України, прикликаючи над ними благодать Божу. Христов мир, щоб був у цій Богом благословенній державі, щоб було живе в їхньому серці Православ’я, а в житті — відображення цієї чистої рятівної віри. Щоб Господь подарував українському народові мир, благодать, земне щастя і небесний порятунок.

Також митрополит Миколай розповів, що повнота Болгарської Православної Церкви вбачає у Предстоятелі УПЦ пастиря, котрий у складні часи веде свою паству по дорозі віри і спасіння.

Просмотров: 522

Залишити відповідь