Міністерство культури розіслало циркуляр з вимогою терміново перерахувати всі храми УПЦ

Міністерство культури України розповсюдило циркулярний лист, спрямований до Київської міської та обласних державних адміністрацій, з вимогою у місячний термін повідомити про кількість зареєстрованих громад УПЦ,  кількість культових будівель цієї релігійної організації та площу виділеної для неї землі. Лист підписаний Першим заступником міністра С.В. Фоменко, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Цікаво, що пані Фоменко обґрунтовує необхідність такої інформації метою «недопущення конфліктних ситуацій та своєчасного реагування». На що саме представниця Мінкульту збирається своєчасно реагувати у листі не уточняється. До того ж, дивно виглядає бажання так ретельно порахувати майно лишень однієї з понад сотні конфесій, які діють в Україні. Адже згідно з Конституцією України, в нашій державі всі релігії є рівними між собою.

Водночас, беручи до уваги тісні зв’язки С. В. Фоменко з одіозним нардепом Єленським, не важко простежити в розісланому циркулярі прагнення створити підґрунтя для просування в життя скандальних законодавчих ініціатив Єленського, діяльність якого у Верховній Раді запам’ятається виборцям лише публічними образами та наклепами на адресу мільйонів вірян УПЦ.

Зареєстрований ним законопроект 4128 про так звану зміну підпорядкованості громад релігійним центрам «на загальних зборах» викликав гостру критику з боку релігійної спільноти і визнаний експертами таким, що не відповідає Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, а також порушує  принцип плюралізму в демократичному суспільстві.

Не менш цікавою є вимога пані Фоменко до обладміністрацій про звітування щодо виділених коштів для проведених спільних з УПЦ культурних, соціальних та благодійних заходів. Адже вже не перший рік прослідковується тенденція штучного усування найбільшої української конфесії з публічного поля та лобіювання держструктурами представників так званого Київського патріархату.

З огляду на відверте порушення законодавства чиновниками Мінкульту внаслідок упередженої відмови в реєстрації статутів релігійних організацій УПЦ, створюється враження, що головним завданням цієї державної установи є боротьба з Українською Православною Церквою.

Просмотров: 1725

Залишити відповідь