Ми сподіваємося, що українськими військовими у миротворчих контингентах будуть опікуватися капелани канонічної УПЦ — Міжнародна Асоціація православних капеланів

Відповідну Заяву учасників Міжнародної Конференції православних капеланів, яка відбулася у Варшаві, було опубліковано 8 березня 2017 року на сайті kapelan.org.ua, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Представники військових капеланських служб висловили схвалення і підтримку рішенню про введення інституту військового духовенства (капеланства) в Україні та нагадали про деякі міжнародні норми капеланського служіння.

«Знаючи про складну ситуацію релігійного життя в Україні, в особливості, про болісний і трагічний розкол Українського Православ’я, вважаємо своїм обов’язком нагадати залученим в організацію військової капеланської служби особам, що до теперішнього часу (згідно з Протоколом, прийнятим на Конференції в Торонто в 2007 році) усі православні військові капелани, не залежно від національної і державної приналежності, які надають духовну опіку і допомогу військовослужбовцям в армії (у миротворчих операціях та інших заходах), були і є взаємновизнаними та взаємозамінними як клірики канонічних Помісних Православних Церков», — йдеться в документі.

У зв’язку з цим учасники Міжнародної конференції підкреслили, що світова православна спільнота визнає лише одну Церкву в Україні.

«Ми сподіваємося, що й надалі у миротворчих контингентах, в яких будуть присутні українські військовослужбовці, їх духовне окормлення з боку України будуть здійснювати православні військові капелани, що належать до Української Православної Церкви, Предстоятелем якої в даний час є Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій, — наголошується в заяві. — Як відомо інші Православні юрисдикції в Україні, незалежно від їхніх назв, всі без винятку, Помісні православні Церкви не визнають».

Православні капелани попередили про можливі загрози, пов’язані з духовним окормленням українських військовослужбовців у миротворчих місіях представниками розкольницьких організацій.

«В іншому випадку з часом будуть виникати з цим пов’язані важкі ситуації, непорозуміння і прикрі проблеми. Зокрема, в разі необхідності православний військовослужбовець іншої країни не зможе звернутися до цього капелана за духовною допомогою. Також не можна буде запросити його (вищезазначеного капелана) в інший підрозділ для здійснення богослужіння як неканонічного».

Військові капелани світу висловили надію на розуміння і підтримку з боку Українських відомств.

Заяву було направлено від імені представників православних військових капеланских служб Австрії, Білорусі, Боснії та Герцеговини, Греції, Естонії, Кіпру, Латвії, Польщі, Румунії, Сербії, Словаччини, України, Фінляндії.

Нагадаємо, ІІІ Міжнародна конференція православних військових капеланів, яку провів Православний Ординаріат Війська Польського, відбулася у Варшаві 17-21 жовтня 2016 року. З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія у ній взяли участь голова Синодального відділу по взаємодії зі Збройними Силами та іншими військовими формуваннями України митрополит Білоцерківський і Богуславський Августин, голова Синодального відділу УПЦ у справах пастирської опіки пенітенціарної системи протоієрей Віктор Яценко та заступник голови Синодального військового відділу архімандрит Лука (Винарчук).

Просмотров: 748

Залишити відповідь