Реформації потребує не Церква, а суспільство – єпископ Луцький і Волинський Нафанаїл

Церква Христова була заснована Христом, тому реформації можуть бути потрібні суспільству, де трапляються помилки, а не створеній Богом Церкві. Так прокоментував запитання про доцільність реформування Православної Церкви в ефірі телеканалу «Нова Волинь» керуючий Волинською єпархією єпископ Нафанаїл, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайт Волинської єпархії.

Владика нагадав, що історія Церкви знає два етапи реформації, в ХІ столітті, коли від неї відійшли католики, і другий – у XVI столітті. Загальновідомим є те, що це вартувало багатьох бід. Людина приєднується до Церкви, коли йде каятись і молитись, а якщо ні – вона сама себе відокремлює. Під час покаяння Господь приводить до спасіння і повноти віри, тому заснована Христом Церква не потребує реформ.

«Коли ж йдеться про те, що є покаяння кожної людини, то такий крок потрібний, необхідна інша реформація – коли кожен працює над своїми недоліками, удосконалюється, наближається до Бога, очищаючись», – зазначив архієрей.

Щодо синхронізації релігійних календарів Преосвященний владика зауважив, що розгляд цього питання також приводить до моменту, на якому вже було наголошено. Церковний календар був затверджений на Першому Вселенському соборі. Саме він є канонічним правилом, постановою Вселенського собору. Змінювати його немає потреби. Щоб скласти його, дуже серйозно готувались, з залученням провідних астрономів. За цим календарем ведеться богослужіння, за ним більше десяти століть також жили й католики. Юліанський календар є більш точним, за ним йдуть астрономічні розрахунки.

Єпископ Нафанаїл з мером Луцька М. Романюком

Взагалі, як наголосив керуючий Волинською єпархією, взаємовідносини держави і Церкви мають слідувати принципу відданості кожного своїй справі. «Кесарю кесареве, Богу – Богове». Держава має піклуватись про закони держави, щоб ніхто не був ображений. Владика Нафанаїл сказав, що влада на Волині, відповідно, охоче йде на діалог. Звернення Його Преосвященства завжди вислуховують і беруть до уваги.

Якщо ж у суспільстві виникають проблеми, то це трапляється через те, що більшість виконує правила християнства лише в обрядовій частині, не каючись, не долучаючись до богослужінь. Наприклад, у Луцьку, очевидно, хрещеними є майже всі – зазначив архієрей – а якщо прихожан, котрі постійно беруть участь у церковному житті, набереться 10 тисяч – це вже добре.

На завершення, єпископ Нафанаїл підкреслив, що служителі Церкви повинні більш наполегливо проповідувати, пояснювати, працювати віддано з тими, хто навіть зрідка заходить до храму.

Просмотров: 246

Залишити відповідь