Експерти виявили ряд проблем у релігійній сфері України, зокрема з загальною перереєстрацією статутів релігійних організацій.

Про це йдеться у Витягу з Доповіді правозахисних організацій “Права людини в Україні – 2016”, опублікованому на сайті Інституту релігійної свободи, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Проаналізувавши поточну ситуацію, правозахисники дійшли висновку, що «навіть продовження перереєстрації релігійних організацій до кінця 2017 року навряд чи дозволить державним органам впоратися з перереєстрацією бодай половини від загальної кількості релігійних організацій».

Виконавчий директор громадської організації «ІРС» Максим Васін, автор документу, в своєму висновку (Витягу) наголосив,  що «процедура реєстрації релігійних організацій потребує уніфікації та виважених законодавчих змін після проведення детальних консультацій з релігійною спільнотою».

Згідно досліджень експертів, проблеми в законодавчій релігійній сфері виникли у зв’язку з відсутністю дієвих комунікацій між релігійними організаціями та органами влади. Саме останні, на їхню думку, вирізняються «надмірною забюрократизованістю, ситуативністю», а спілкування з ними «ускладнюється неналежним рівнем відкритості».

У Витягу Максим Васін зокрема звертає увагу на «вимоги підпункту 133.4.1 Податкового кодексу України (внесені Законом України від 17.07.2015 року № 652-VIII), які були покликані  автоматизувати процес надання неприбуткового статусу, по факту були використані Урядом для так званої “інвентаризації” неприбуткових організацій та створення їх нового Реєстру».

Подібну позицію зайняв також Департамент у справах релігій та національностей Мінкультури, нагадує М. Васін. “Має відбутися не механічна перереєстрація релігійних громад, а реєстрація нових редакцій статутів, в яких усі положення мають відповідати діючому законодавству у сфері релігії”, – сказав директор Департаменту Андрій Юраш.

Цей підхід зазнав критики з боку релігійної спільноти. Процес цитування усіх законів може тривати безкінечно, з огляду на їх часті зміни, вважають серед представники різних конфесій.

Поміж іншого були названі закони та проекти, які додатково ускладнюють процес перереєстрації. Зокрема, “антирейдерський” Закон України № 1666-VIII від 06.10.2016 року (законопроект № 5067) запровадив ще один проміжний етап в подвійній процедурі реєстрації релігійних організацій. Неприйняття у релігійних лідерів викликав і резонансний законопроект № 4128, який пропонує зміни до статті 8 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації».

Державі варто координувати свої дії з Всеукраїнською Радою церков і релігійних організацій задля уникнення непорозумінь та налагодження ефективної роботи, зазначається у документі. Саме на такому підході наголосила ВРЦіРО у своїх зверненнях до Кабінету Міністрів України та Департаменту у справах релігій та національностей Мінкультури.

Просмотров: 225

Залишити відповідь