АНТИФЕЙК. Сайт «Релігія в Україні» вигадує антицерковні сенсації

На сайті «Релігія в Україні» з’явилось декілька публікацій про агітаційний поїзд єднання України «Труханівська Січ». Перша власне про те, що проект був організований за ініціативи «УПЦ КП» та «потяг єдності» освятив «патріарх» Філарет, була опублікована 21 березня. Дві наступні — про взаємовідносини активістів проекту з представниками Української Православної Церкви — вийшли через тиждень.

«Волонтерів “потягу єднання України” не пустили у Спаський собор УПЦ в Чернігові. Музейники написали звернення до митрополита», — з таким заголовком «сенсаційна» стаття на РвУ була опублікована 27 березня. Через два дні — наступна: «В Конотопській єпархії УПЦ хочуть притягнути мера Глухова до кримінальної відповідальності».

В прес-службах Чернігівської та Конотопської єпархій для Інформаційно-просвітницький відділу УПЦ ситуацію прокоментували так.

У Чернігові храм просто був закритий на прибирання після богослужіння. У Глухові активісти відвідали храм. Оскільки, до храму вони дісталися по завершенні недільної Літургії, то змушені були трохи почекати, щоб їм відчинили.

Окремої уваги заслуговує коментар однієї з представниць даного руху, яка о 13:07 написала у Фейсбук: «Глухів. Неділя. Миколаївський храм, пам’ятка національного значення, в якому було проголошено анафему гетьману Мазепі, зачинений, захаращенний і нібито взагалі приватна власність!!! Пишемо заяву в поліцію та будемо контролювати».

Виникає зустрічне запитання — чим в недільний день займалися християни, яких постійно супроводжує клірик «УПЦ КП», до того, як вирішили взяти під контроль справи церковні? Тим не менше, в храм учасники «потягу єдності» потрапили. Що ж стосується кричущого заголовка на «Релігії в Україні», то в Конотопській єпархії спростовують інформацію про намагання притягнути мера до кримінальної відповідальності. За словами секретаря протоієрея Богдана Никитюка, “в Глухові цілком нормальні стосунки з міською владою, ніяких проблем раніше з мером не було. Що ж стосується місцевих жителів, то віряни регіону в більшості підтримують канонічну УПЦ”.

Шум, який супроводжує даний проект, наводить на думку, що  «Київський патріархат» вигадав ще один спосіб як провокувати вірян і священнослужителів Української Православної Церкви в регіонах та намагається перевірити, як місцеві органи влади будуть реагувати на ці провокації. Вже за традицією їх підтримують антицерковні ЗМІ, які вишукують сенсації там, де їх немає.

Просмотров: 1048

Залишити відповідь