Виявлено факти дискримінації православних військовослужбовців

З’явилася тенденція надання пріоритету в призначенні капеланами кліриків «Київського патріархату» і Греко-католицької церкви перед Українською Православною Церквою, всупереч бажанню самих військовослужбовців. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

За словами Голови відділу УПЦ по взаємодії зі Збройними Силами та іншими військовими формуваннями митрополита Білоцерківського і Богуславського Августина, відділ володіє інформацією про тиск на посадових осіб у військових частинах, відповідальних за введення капеланства.

Коли з військових частин приходить прохання до Міноборони про призначення капеланом священика Української Православної Церкви, відомі випадки, коли в Генеральному штабі реагують на це негативно.

«У нас є факти того, що у військовій частині вибрали нашого священика, надіслали запит, а у відповідь отримали прохання «зверху» переконати військових змінити своє рішення на користь іншої більш «патріотичної» конфесії, — зазначив митрополит Августин. — Хотілось би дізнатися, окрім іншого, яким методом ці люди визначають ступінь патріотизму…».

Як підкреслив архіпастир, це пряме порушення конституційних прав військовослужбовців, які є віруючими Української Православної Церкви.

Саме військові мають право вибирати капелана для опіки у себе в частині. Про це cказав Міністр Оборони Полторак С. Т. під час останньої зустрічі з Головою військового відділу. Він запевнив, що це офіційна позиція Міноборони, а військовослужбовці мають право на духовний супровід в армії тих священиків, до Церкви якої вони належать. Проте, мабуть у Генеральному штабі інше бачення.

Не дивлячись на бажання військових на місцях, більше половини офіційних призначень на посади капеланів отримали в «УПЦ КП», третину надали греко-католикам, інша третина — за УАПЦ, протестантськими деномінаціями та врешті УПЦ.

Заступник Голови відділу по взаємодії зі Збройними Силами та іншими військовими формуваннями архімандрит Лука (Винарчук) розповів про окремі випадки, коли з Генштабу приходили вказівки на зміну заявок, у яких був запит на призначення у військову частину капеланом священика Української Православної Церкви.

«Ось, приміром, у мене в руках документ «Рішення щодо визначення релігійної організації, яка пропонує кандидата на посаду військового священика військової частини А1546». Тут зазначається, що командування частини просить призначити капеланом священнослужителя від релігійної організації «Кременчуцька єпархія УПЦ». Але з телефонної розмови з представником Генштабу ми дізналися, що там буде клірик «Київського патріархату». Пояснити чому не священик УПЦ вони не змогли», — повідомив архімандрит Лука.

Він розповів, що у військових частинах часто віддають перевагу священикам канонічної Церкви, оскільки багатьох з них знають давно і знають, як справжніх пастирів.

УПЦ – єдина конфесія, яку в документах прописують не згідно статутної назви

«Буває таке, що солдат пише в анкеті, що належить до «УПЦ КП», але під час голосування за кандидата на посаду капелана, піднімає руку за нашого священика, — зазначив заступник Голови військового відділу. — І це не дивно, бо «Київський патріархат» тільки нещодавно з’явився в частинах. Не секрет, що значна частина храмів будувалися нашими священиками, вони багатьох охрестили, вінчали, відкрили світ віри солдатам. І сьогодні, навіть якщо хтось боїться або не хоче писати, що належить до нашої Церкви, тому, що її позначили, як «Московський патріархат», то вони, знаючи священика, як справжнього доброго пастиря, хочуть, щоб він продовжував своє служіння».

За повідомленням відділу, на даний момент збирають дані про те у скількох частинах командири бажали бачити священиків УПЦ на штатних посадах. Після чого буде направлено звернення в Генеральний штаб з проханням надати роз’яснення щодо невідповідності отриманих даних з фактичними призначеннями.

«Таким чином ми намагаємося захистити права наших численних віруючих на свободу віросповідання і духовне окормлення», — підкреслив архімандрит Лука.

У військовому відділі нагадують, що це не єдині приклади обмеження конституційних прав віруючих українців і упередженого ставлення до УПЦ. Інформаційно-просвітницький відділ писав раніше про спроби закриття храмів УПЦ на території військових частин і військових навчальних закладів. Зокрема на початку лютого 2017 року припинив свою діяльність храм мученика Іоанна Воїна, розташований у військовій частині Черкас.

Просмотров: 911

Залишити відповідь