Людині слід бути смиренною, займаючи навіть найвищий пост у суспільстві — Предстоятель (відео)

Господь Іісус Христос омив учням ноги, даючи нам зразок смирення і любові до ближніх.

Про це сказав Блаженніший Митрополит Онуфрій під час своєї проповіді у Великий Четвер в Києво-Печерській Лаврі, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Предстоятель зокрема зазначив, що «коли Господь вмивав ноги своїм учням, то дав приклад, в першу чергу, тим, хто має владу».

За словами Архіпастиря, саме ті люди, які займають високі посади в суспільстві, повинні «вмивати ноги» простим людям. Він також розповів, чому нікому не варто гордиться своїм статусом.

«Якщо людина, яка має владу, не смиряє себе, то коли вона позбавляється своєї посади, — а таке може статися з будь-ким (ми приходимо нагими у світ, і так само без нічого йдемо з цього світу), то для неї ця втрата може стати трагедією, — наголосив Блаженніший владика. — Коли ми позбавляємося всього, що робило нас високими, великими у цьому суспільстві, то ця трагедія може навіть зламати нас».

За словами Його Блаженства, «щоб цього не сталося, людина повинна смирятися, займаючи навіть найвищий пост у людському суспільстві».

«Нехай Господь допомагає нам, дорогі браття і сестри, щоб ми у своєму житті вчилися смирятися, щоб ми вчилися один одному «вмивати ноги». Це важко робити, особливо спочатку. Але тут присутній більше психологічний бар’єр. Коли людина починає смирятися, поводитися природно, просто, то вона знаходить у цьому мир. І це виявляється робити зовсім не важко. Бо де смирення, там Божа благодать», — підсумував Митрополит Онуфрій.

У Страсний Четвер Церква згадує декілька важливих подій з життя нашого Спасителя: Тайну Вечерю, на якій Господь встановив Таїнство Євхаристії та омив учням ноги, даючи нам зразок смирення і любові до ближніх, молитву в Гефсиманському саду та зрадницький поцілунок Іуди, яким він віддав Божественного Вчителя на страждання і смерть.

Просмотров: 271

Залишити відповідь