У Велику Суботу Блаженніший Митрополит Онуфрій очолив Божественну літургію у Трапезному храмі Києво-Печерської Лаври

15 квітня 2017 року, у Велику Суботу, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію в Трапезному храмі преподобних Антонія і Феодосія Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Його Блаженству співслужили намісник обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, архієпископ Бучанський Пантелеімон, архієпископ Макарівський Іларій та духовенство монастиря.

Читання Апостола за Літургією Великої Суботи ніби завершує поховальний суботній день, і починає сяяти ранішня зоря Воскресіння, а тому з цього моменту й полишається в храмі усе, що нагадувало б скорботу попередніх днів. Після Апостола замість “Алілуя” співаються вірші 81-го псалма з приспівом “Воскресни, Боже…”. В цей час великопісні одежі священнослужителів, престолу, жертовника і чорна завіса змінюються на білі – на знак небесного Світла і Слави воскреслого Господа і як нагадування про світлих Ангелів, які сповістили мироносицям про Воскресіння Христове. Євангельське зачало теж розповідає про Воскресіння Спасителя.

Після читання Святого Євангелія Предстоятель звернувся до пастви зі словами проповіді. “Божество Своїм сяйвом зруйнувало темряву пекла… У пеклі почалось торжество пермоги Христа над смертю”, – Блаженніший Владика нагадав вірним зміст богослужіння Великої Суботи. Архіпастир наголосив: “Ми молимось, щоб Господь світлом Своєї перемоги зруйнував темряву гріха, яка є в нас”.

За Літургією була піднесена сугуба молитва за мир в Україні.

Наприкінці богослужіння Предстоятель за церковною традицією звершив молитву на благословіння хліба та вина.

Раніше Голова Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ єпископ Ірпінський Климент розповів про значення Великої Суботи та особливості богослужінь цього дня.  А також про те як провести цей день, щоб з радістю зустріти Світле Христове Воскресіння та про унікальну подію для усього християнського світу — сходження Благодатного вогню.

Нагадаємо, вчора ввечері Блаженніший Митрополит Онуфрій очолив утреню з чином погребіння Плащаниці Господа у цьому ж храмі.

Просмотров: 997

Залишити відповідь