На Рівненщині «Київський патріархат» не виконує розпорядження влади про повернення храму громаді УПЦ

Представники «Київського патріархату» в с. Бадівка свідомо ігнорують закон України та не виконують рішення суду, за що їм загрожує притягнення до кримінальної відповідальності.

Чотири місяці тому, 20 грудня 2016 року, Вищий господарський суд України зобов’язав релігійну громаду «Київського патріархату» усунути перешкоди щодо користування церквою на честь рівноапостольної Марії Магдалини в селі Бадівка на користь вірян Рівненської єпархії Української Православної Церкви. Проте розкольники це рішення проігнорували, а державним службовцям, які прибули в селище 25 квітня 2017 року, щоб забезпечити виконання рішення суду, влаштували блокаду. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Згідно зі статтею 382 за умисне невиконання рішення суду, що набрало законної сили, або перешкоджання його виконанню передбачена кримінальна відповідальність, — прокоментував ситуацію голова Юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов. — Якщо представники «Київського патріархату» й надалі будуть так себе поводити, то по закону їх потрібно буде притягнути до кримінальної відповідальності».

Агресивно налаштовані прихильники «Київського патріархату» з лайкою не пустили нікого навіть на територію храму. Виконавча служба зачитала рішення суду, проте виконати його не змогла. Представникам Міністерства юстиції розкольники досить емоційно повідомили, що звільняти захоплений два роки тому храм, відмовляються, готові заплатити штраф за свої протиправні дії, але храм не віддадуть.

Як розповів клірик Рівненської єпархії УПЦ протоієрей Віктор Земляний, штраф на них був накладений. «Виконавча служба наклала штраф на релігійну громаду «УПЦ КП» за перешкоджання виконанню рішення суду, —  сказав протоієрей Віктор. — У службі повідомили, що планують невдовзі виїхати у Бадівку ще раз і спробувати все-таки переконати громаду «КП» передати храм добровільно. Хотілось би нагадати, що представники «Київського патріархату» свого часу дали обіцянку звільнити храм, якщо так вирішить суд».

За словами протоієрея Віктора Земляного, «у Виконавчій службі запевнили, що якщо після чергової розмови «Київський патріархат» не погодиться звільнити церкву, то буде подано заяву до суду з проханням про примусове входження в будівлю храму». При цьому він побоюється, що поліція зажадає самоусунутися: «Якщо зрештою рішення суду не буде виконано, то це фактично буде означати, що влада не спроможна звершувати свої функції, своєю бездіяльністю провокує загострення міжконфесійних конфліктів й спонукає громадян України вирішувати свої проблеми поза рамками закону».

Просмотров: 420

Залишити відповідь