В усіх куточках України лунала молитва за жертв трагедії на ЧАЕС — фоторепортаж УПЦ (оновлено)

26 квітня увесь світ відзначив День пам’яті загиблих у радіаційних аваріях і катастрофах. З моменту Чорнобильської катастрофи – найбільшої за всю історію ядерної енергетики в світі – минув 31 рік. В Українській Православній Церкві вшанували героїв-чорнобильців молитвою.

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ підготував репортаж з різних куточків України.

Нагадаємо, вікарій Київської Митрополії єпископ Ірпінський Климент та настоятель храмового комплексу на честь Архістратига Михаїла протоієрей Богдан Штим  взяли участь у державній церемонії покладання квітів до меморіального кургану «Героям Чорнобиля», а у єдиному діючому храмі Чорнобиля єпископи УПЦ звершили нічну Літургію.

Київська єпархія

З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія єпископ Васильківський Миколай та духовенство Святошинського благочиння та Південного київського вікаріатства звершили заупокійну літію у Святошинському районі Києва біля меморіального комплексу «Пам’ятник Жертвам Чорнобильської трагедії».

Благочинний Деснянського благочиння Східного київського вікаріатства протоієрей Димитрій Григорак разом з духовенством благочиння взяли участь у мітингу-реквіємі на території Меморіального комплексу «Героям Чорнобиля»

Бориспільська єпархія

З благословення митрополита Бориспільського і Броварського Антонія благочинні Першого та Другого Броварських округів, протоієрей Олександр Левчук та протоієрей Іоанн Мисів, взяли участь у пам’ятних заходах з нагоди 31-ї річниці трагедії на Чорнобильській атомній станції та відслужили панахиду за загиблими ліквідаторами Чорнобильської катастрофи.

Вінницька єпархія

Cвященики Вінницької єпархії взяли участь в урочистому покладанні квітів до пам’ятника загиблим чорнобильцям, який знаходиться у м. Вінниці на площі Героїв Чорнобиля. Напередодні, а також у цей день в усіх храмах Вінницької єпархії були відслужені панахиди за загиблими ліквідаторами аварії на ЧАЕС.

Вознесенська єпархія

У Свято-Варваринському храмі м. Первомайськ відбулася заупокійна літія по загиблим ліквідаторам і жертвам аварії на ЧАЕС, яку очолив благочинний Первомайського районного округу прот. В’ячеслав Симчук. За богослужінням молилися заступник Первомайського міського Голови Колесніченко О., родичі загиблих ліквідаторів аварії, жителі та гості міста. Потім, за традицією, у сквері пам’яті Чорнобиля відбувся мітинг-реквієм.

 Волинська єпархія

Духовенство Луцького міського благочиння зібралось, щоб віддати шану та звершити заупокійну молитву на Меморіалі Вічної Слави, біля пам’ятника, котрий увічнює пам’ять про жертв та героїв-ліквідаторів лиха.

Горлівська єпархія

У Лаврентіїському храмі міста Лиман (Красний Лиман) відбулася панахида по загиблим ліквідаторам аварії на ЧАЕС та її наслідків, яку очолив протоієрей Сергій Фоменко. 122  свічки в храмі запалили чорнобильці, піднісши молитви за своїх товаришів, які пішли з життя.

«На початку 2000 років у храм приходило 60-70 чорнобильців, — сказав настоятель храму протоієрей Сергій. — Вони розуміли, як потрібна ця панахида. А сьогодні було тільки 6 чоловік. Люди невпинно йдуть з життя. 122 свічки було поставлено за тих, хто не побоявся покласти душу за други своя. Можна сказати, що вони здійснили подвиг, наслідуючи Христа: не побоялися принести себе в жертву. Христос приніс себе в жертву на Хресті, був розп’ятий, похований і воскрес. А ці люди, отримавши серйозні захворювання, живуть 20-30 років, відчуваючи часом нелюдські страждання, нікого не засуджуючи. Багатьох з них я відвідував у лікарні, і вони говорили мені: „Я не дарма хворію“. Чорнобильці принесли себе в жертву, щоб ми жили».

Клырик храму святого апостола і євангеліста Іоанна Богослова Шахтарська протоієрей Сергій Шутенко пыд час мытингу закликав усіх містян вшанувати пам’ять загиблих молитвою. У селищі Олександрівка літію біля меморіалу загиблим чорнобильцям звершили благочинний округу протоієрей Роман Чепіль та настоятель Іллінського храму села Новоолександрівка протоієрей Анатолій Шавирин.

Джанкойська єпархія

Священство Джанкойської єпархії піднесло заупокійні молитви за загиблими під час аварії на Чорнобилській АЕС. У Покровському кафедральному соборі м. Джанкой звершили панихиду за усіма постраждалими від катастрофи, а у селищі Нижнєгорське відбувся мітинг-реквієм.

Житомирська єпархія

Архієпископ Житомирський і Новоград-Волинський Никодим відвідав зону відчудження, свою малу Батьківщину, де разом з архієреями УПЦ відслужив нічну Літургію в єдиному діючому храмі.

В смт. Черняхів відбувся мітинг-реквієм, під час якогоу була відслужена літія по загиблим ліквідаторам, яку очолив благочинний Черняхівського округу, настоятель Свято-Георгіївського храму смт Черняхова архімандрит Климент (Пінчук).

Запорізька єпархія

В усіх храмах єпархії була піднесена молитва за герої-чорнобильців. Заупокійні служби були звершені у всіх храмах Веселовського благочиння, у храмі на честь Казанської ікони Пресвятої Богородиці панахиду звершив благочинний Мелітопольського районного благочиння ігумен Макарій (Шадрін). На Вознесенському узвозі Запоріжжя відбувся мітинг-реквієм, після якого жителі Шевченківського району відвідали Андріївський кафедральний собор де настоятелем протоієреєм Костянтином Костюковичем була звершена панахида. Панахиду у Покровському архієрейському соборі звершив протоієрей В’ячеслав Власенко. Настоятель Свято-Володимирського храму м. Вільнянськ протоієрей В’ячеслав Гончаренко взяв участь у мітингу «Мужність і біль Чорнобиля», мітинг-реквієм  відвідав священик Мелітопольського благочиння протоієрей Ігор Зубко.

Митрополит Запорізький і Мелітопольський направив звернення з нагоди 31-ї річниці від дня катастрофи на Чорнобильській АЕС.

«Трагічні події, про які ми згадуємо, — це урок небайдужості, урок моральної відповідальності і соціальної солідарності, приклад милосердя, самовідданість і твердої волі, яка прямує шляхом добра і служіння.

У ці пам’ятні дні, дорогі брати і сестри, з’єднаємо нашу скорботу за загиблими та постраждалими у Чорнобильській катастрофі зі світлою радістю Воскресіння, з вірою в те, що, коли ми з Христом, страждання не вічні, а смерть — лише тимчасова розлука з тими, кого ми любимо».

Кременчуцька єпархія

У Лохвиці біля пам’ятного знаку «Героям Чорнобиля» зібралися представники  міської влади, громадських організацій, учні навчальних закладів та небайдужі громадяни. Відслужив панахиду за загиблими, котрі брали участь у ліквідації, а також постраждалими внаслідок хвороб після аварії на ЧАЕС, благочинний Лохвицького округу протоієрей Михаїл Товстяк.

Криворізька єпархія

Протоієрей Євген Клесів – настоятель Хрестовоздвиженського храму Кривого Рогу, який будується на честь ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, взяв участь у мітингу-реквіємі. Після закінчення мітингу ліквідатори вирушили автобусом у Хрестовоздвиженський храм, де був відслужений молебень для чорнобильців, а також заупокійна літія за спокій душ померлих героїв.

Львівська єпархія

У Свято-Покровському храмі м. Борислав прот. Миколай Возняк та прот. Діонісій Буренко звершили заупокійну літію за всіх постраждалих в наслідок аварії на ЧАЕС, отець Діонісій пізніше взяв участь у реквіємі.

Одеська єпархія

Благочинний храмів Одеської єпархії протоієрей Павло Поліщук взяв участь у мітингу-реквіємі біля пам’ятника одеситам-чорнобильцям на Олександрівському проспекті. Також з благословення митрополита Агафангела у всіх храмах єпархії звершувалися заупокійні богослужіння за загиблими ліквідаторами наслідків аварії на ЧАЕС.

Олександрійська єпархія

Єпископ Олександрійський та Світловодський Боголєп взяв участь у мітингу-реквіємі на площі Соборній міста.

Полтавська єпархія

В Горішніх Плавнях біля пам’ятника жертвам Чорнобильської аварії пройшов мітинг-реквієм, у якому взяла участь делегація Полтавської місіонерської духовної семінарії. Викладач семінарії протоієрей Віталій Васильчук та група студентів Духовної школи поклали вінок і квіти до пам’ятника ліквідаторам наслідків Чорнобильської катастрофи.

Сєверодонецька єпархія

З благословення архієпископа Сєверодонецького і Старобільського Никодима у храмах і монастирях єпархії звершувалися заупокійні богослужіння за спомин душ загиблих внаслідок аварії. Також клірики єпархії взяли участь у зборах біля пам’ятних знаків, де здійснювали заупокійну літію. Зокрема, мітинг-реквієм біля пам’ятника чорнобильцям пройшов у Сєвєродонецьку. На території храмового комплексу на Лісовій Дачі силами міської влади побудують новий меморіал жертвам чорнобильської трагедії. Ділянку під його будівництво сьогодні освятив протоієрей Георгій Дубовик.

Сімферопольська єпархія

У Володимирському соборі (усипальні адміралів) була звершена панахида за загиблими в результаті техногенної катастрофи на ЧАЕС. Богослужіння звершив настоятель собору протоієрей Олексій Тупиків, за богослужінням молилися учасники ліквідації аварії, рідні та друзі жертв чорнобильської трагедії.

Сарненська єпархія

Спільна поминальна молитва духовенства, влади та ліквідаторів відбулася біля пам’ятної стели жертвам Чорнобильської аварії у парку біля Свято-Покровського кафедрального собору міста Сарни, Полісся. Секретар Сарненської єпархії архімандрит Феофан (Федюкевич) висловив подяку Митрополита Анатолія ліквідаторам аварії на ЧАЕС.

Сумська єпархія

В Покровському кафедральному соборі м. Охтирки відбулася панахида по загиблих в катастрофі. Богослужіння очолив благочинний Охтирського і  Великописарівського церковних округів протоієрей Євгеній Сопіга. Настоятель собору в співслужінні з духовенством міста Охтирки поіменно пом’янули всіх загиблих. У Тростянці благочинний округу протоієрей Олександр Карпець звершив заупокійну літію за спочилими ліквідаторами. А благочинний Троїцького архієрейського собору звершив богослужіння в Сумському обласному спеціалізованому диспансері радіаційного захисту населення.

Уманська єпархія

Священики Свято-Миколаївського кафедрального собору м. Умані взяли участь в урочистому покладанні квітів до пам’ятника загиблим чорнобильцям. Також цього дня в усіх храмах Уманської єпархії було звершено панахиди за загиблими ліквідаторами аварії на ЧАЕС.

Харківська єпархія

Клірики Харківської єпархії звершили заупокійну літію за загиблими учасниками ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, а також поклав квіти до пам’ятника жертвам та ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС у Молодіжному парку Харкова. У Золочеві у мітингу взяли участь благочинний 12 округу прот. Богдан Іванчук, духовенство району. Духовенством була відслужена панахида за покійними ліквідаторами Чорнобильської трагедії. Після офіційної частини відбулася поминальна трапеза.

Хмельницька єпархія

25 квітня митрополит Хмельницький і Старокостянтинівський Антоній відслужив панахиду по загиблим ліквідаторам на Чорнобильській АЕС.

Черкаська єпархія

У Соборному парку відбулося освячення храму на честь ікони «Чорнобильський Спас», закладення якого сталося рік тому. Уставний чин освячення звершили митрополит Черкаський і Канівський Софроній та єпископ Золотоніський Іоанн. Ця подія зібрала величезну кількість людей, чия доля так чи інакше пов’язана з Чорнобильською трагедією – ветеранів-ліквідаторів аварії, інвалідів, членів сімей чорнобильців.

Владика Софроній, звертаючись до присутніх, сказав: Це перший на Черкащині святий храм, де не згасне молитва за тих, хто віддав своє життя, рятуючи світ від жахливої ядерної катастрофи, за тих, хто розплатився за чужу недбалість своїм здоров’ям, за тих, над ким зависла загрозу життю сьогодні внаслідок радіації. Владика висловив свою вдячність і вручив високі церковні нагороди головним меценатам храму братам В’ячеславу та Владиславу Лепським.

Першу Божественну літургію у цьому храмі звершив владика Іоанн, який сам є учасником ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС. Після літургії від храму у бік пам’ятного знаку жертвам Чорнобильської катастрофи, що встановлений у центрі Соборного парку, рушила хресна хода. Біля меморіалу стояли перші керівники Черкащини, які взяли участь у жалобному мітингу, а перед його початком і покладенням живих квітів владика Іоанн разом з духовенством кафедрального Михайлівського собору відслужив панахиду. Голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко, голова облради Олександр Вельбівець, заступник міського голови Черкас Геннадій Шевченко також відвідали новоосвячений храм, де помолилися й запалили свічки пам’яті.

Чернігівська єпархія

У Свято-Троїцькому кафедральному соборі та храмах Чернігівської єпархії звершили панахиди за жертвами Чорнобильської катастрофи. В м. Городня благочинним округу прот. Мироном Ковалівським була звершена заупокійна літія біля міського пам’ятника жертвам Чорнобильської катастрофи. Благочинний Корюківського району прот. Олександр Дем’яненко та духовенство благочиння у м. Корюківка разом з жителями міста поклали квіти до пам’ятника ліквідаторам Чорнобильської аварії. Після чого була відслужена заупокійна літія за спочилими ліквідаторами. Присутні учасники ліквідації аваріїї на ЧАЕС були запрошені на традиційний благодійний обід, який відбувся в трапезній біля Свято-Вознесенського храму.

У всіх храмах Івано-Франківської єпархії також піднесли молитви за жертв трагедії Чорнобильської АЕС.

Просмотров: 1153

Залишити відповідь