Харківська духовна семінарія провела наукову конференцію, присвячену 25-річчю Харківського Архієрейського Собору

Форум зібрав студентів і науковців з різних навчальних закладів Харкова та України

27 квітня 2017 року з благословення ректора Харківської духовної семінарії (ХДС), митрополита Харківського і Богодухівського Онуфрія в Харківській духовній семінарії відбулася науково-практична конференція, присвячена 25-річчю Харківського Архієрейського Собору. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайт Харківської єпархії.

Харківський Архієрейський Собор відбувся 27-28 травня 1992 року в Харкові на території Свято-Покровського монастиря під керівництвом митрополита Харківського і Богодухівського Никодима (Руснака, +2011). Більшістю голосів учасники Собору обрали Предстоятелем УПЦ, Блаженнішим Митрополитом Київським і всієї України митрополита Володимира (Сабодана, +2014).

Пленарне засідання відбулося у актовому залі архієрейської резиденції на території Свято-Покровського чоловічого монастиря. Президію урочистого заходу склали ректор ХДС митрополит Харківський і Богодухівський Онуфрій, перший проректор ХДС протоієрей Валентин Ковальчук і секретар Харківської єпархії, викладач ХДС протоієрей Михаїл Кіт.

На початку ювілейного заходу зі вступним словом про відкриття конференції виступив протоієрей Валентин Ковальчук, після чого було зачитано Вітальний адрес Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія. Також з привітаннями до учасників конференції звернувся ректор Харківської духовної школи митрополит Онуфрій.

Наприкінці пленарного засідання слово було надано викладачу та вченому секретарю ХДС архімандриту Володимиру (Швецю), який виступив з доповіддю: «К 25-летию Харьковского Архиерейского Собора».

Під час ювілейного заходу в холі архієрейської резиденції була проведена виставка різних матеріалів (видань, листів, грамот тощо), що відображають історію Української Православної Церкви з моменту проведення Харківського Собору 1992 року до цього дня.

Після пленарного засідання учасники конференції також мали змогу ознайомитися з експозицією Церковно-історичного музею Харківської єпархії, екскурсію в якому провів завідувач музею, викладач ХДС протодиякон Максим Талалай.

Після перерви конференцію продовжили секційні засідання, які проводилися за чотирма напрямками: «Християнство у ХХ–ХХІ сторіччі: проблеми, виклики, рішення», «Церковно-історичний», «Богословсько-філософський», «Церковного мистецтва (церковна музика, живопис, література)».

На секціях були присутні викладачі та студенти з різних навчальних закладів Харкова та України, котрі презентували свої доповіді. Серед учасників були представники місцевої ради та громадських організацій м. Харкова. Кращі доповідачі були відзначені грамотами.

Нагадаємо, 18 жовтня 2016 року Священний Синод УПЦ ухвалив рішення створити організаційний комітет для проведення урочистих заходів з нагоди 25-ліття Харківського Архієрейського Собору.

Просмотров: 311

Залишити відповідь