ПАРЄ виступила на захист права батьків виховувати дітей у власній вірі

З 38 делегатів, які проголосували за відповідну резолюцію, було 5 представників України

27 квітня 2017 року, під час пленарної сесії, Парламентська Асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, яка захищає право батьків надавати своїм дітям освіту відповідно до власних релігійних переконань. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайт ПАРЄ.

Резолюція № 2163 (2017) та Рекомендація № 2101 (2017) під назвою «Захист прав батьків і дітей, які належать до релігійних меншин», автором яких виступив парламентар з Молдови Валерій Гілецький, були прийняті рішенням 38 голосів «за», в тому числі 5 делегатами з України.

Нагадаємо, ПАРЄ є одним з трьох основних органів Ради Європи (РЄ) і найстарішим міжнародним парламентським інститутом. Асамблея розглядає питання, що стосуються проблем сучасного суспільства і різних аспектів міжнародної політики. Україна є членом Ради Європи з 1995 року.

Прийнятими документами ПАРЄ підтвердила права батьків виховувати своїх дітей відповідно до власних релігійних чи філософських поглядів. Окрім того Асамблея підкреслила неприпустимість примушення батьків і дітей виконувати дії, які йдуть врозріз з їх глибоко укоріненими моральними переконаннями.

Валерій Гілецький

Варто нагадати, що це питання є актуальним у контексті дебатів у країнах Європи щодо законності державного примусу відносно відвідування обов’язкових уроків сексуального просвітництва для малолітніх школярів.

Відповідно до Резолюції № 2163 ПАРЄ закликала всі держави-члени Ради Європи вжити практичних заходів законодавчого чи іншого характеру, щоб:

1) підтвердити право на свободу думки, совісті і релігії для всіх людей і захистити право всіх не бути примушеними до виконання дій, які йдуть врозріз з їх глибоко укоріненими моральними або релігійними переконаннями;

2) сприяти розумному пристосуванню до глибоко укорінених моральних або релігійних переконань всіх осіб у випадках серйозного конфлікту, щоб дозволити громадянам вільно сповідувати свою релігію або переконання в приватних або в громадських місцях, в межах, визначених законодавством, та за умови, що це не завдає шкоди правам інших осіб;

3) скасувати будь-який закон або правило, які встановлюють дискримінаційну відмінність між релігійною меншістю і переконаннями більшості;

4) забезпечити можливість для дітей і батьків отримувати звільнення від обов’язкових державних програм з релігійної освіти, які знаходяться в конфлікті з їх глибоко вкоріненими моральними або релігійними переконаннями.

Також у тексті Рекомендації ПАРЄ закликала Комітет Міністрів Ради Європи «розробити керівні принципи щодо того, як держави-члени повинні забезпечити ефективне розумне пристосування до глибоко укорінених моральних або релігійних переконань осіб, забезпечуючи при цьому дотримання прав інших».

Просмотров: 299

Залишити відповідь