На Тернопільщині «Київський патріархат» вчиняє в суді безлад і нападає на помешкання священика УПЦ (відео)

Опираючись на підтримку радикалів із місцевого осередку «Правого сектору» та не втручання влади та поліції, розкольники вже три місяці намагаються вижити з села Котюжини настоятеля захопленого ними храму.

28 квітня 2017 року відбувся черговий напад на протоієрея Олександра Кантицького прямо у приміщенні Збаразького районного суду. Священик, як настоятель храму первомученика Стефана в селі Котюжини, виступає потерпілою стороною у справі захоплення храму його релігійної громади. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Церкву розкольники захопили 11 лютого 2017 року. Вже традиційно для Тернопільщини такі рейдерські дії були вчинені за сприяння кремезних чоловіків у балаклавах із «Правого сектору». Саме супровід праворадикалів, на думку священика, робить представників «УПЦ КП» такими «безстрашними». За словами очевидців, були вони присутні й цього разу в приміщенні суду.

«28 квітня відбулося перше засідання суду щодо захопленого храму УПЦ. Оскільки це кримінальна справа, то суд постановив, що слухання справи буде закритим і правомірно не допустив туди сторонніх. Прихильники «Київського патріархату», а їх було близько 20-ти чоловіків, обурилися цим фактом і почали сперечатися з суддями, — розповів юрист єпархії Андрій Петрович. — Не досягнувши бажаного, вони влаштували моральний пресинг на отця Олександра, коли той намагався пройти повз їх натовп — обступивши його, «віряни з УПЦ КП» почали обзивати, погрожувати й вимагати звільнити церковний будинок та виїхати з села».

Тільки втручання правозахисника і перспектива опинитися у відділку поліції трохи остудила їх запал, а священику вдалося неушкодженим дістатися до свого авто. В результаті цього інциденту юрист подав заяву про порушення кримінальної справи за фактом розпалювання ненависті, неповаги до громадянина України на релігійному ґрунті.

«Такі публічні прояви неповаги до священика вже втретє відбуваються. Вперше це було 28 лютого, коли розкольники увірвались до будинку, у якому він зареєстрований і проживає, та почали його проганяти. Розбійникам вдалося втекти тоді до приїзду поліції. Другий випадок стався у районній адміністрації в м. Збараж 2 березня, якраз на момент, коли проводилася міжрелігійна нарада для врегулювання цього конфлікту. Там було присутні близько 4-х представників «УПЦ КП» і їхній настоятель. Вони дозволяли собі прямим текстом говорити такі речі, що зауваження їм вже зробив начальник поліції», — розповів юрист.

Протоієрей Олександр служить в селі понад 22 роки і громада, яка за інформацією юриста, на сьогодні нараховує близько ста чоловік, не лишить своєї Церкви ні за яких умов.

«Наші віряни сказали, що радше будуть пішки ходити в сусідні села до церкви, але в «Київський патріархат» не перейдуть», — розповів священик.

Завтра, 3 травня, відбудеться чергове засідання районного суду. Чого очікувати від розкольників, ніхто не знає, але православні віряни сподіваються, що правозахисні органи зуміють підтвердити, що в країні все ще діє верховенство права, а не груба сила непідконтрольних нікому праворадикалів та агресивної конфесії, яка називає себе «церквою».

Просмотров: 842

Залишити відповідь