В Українській Православній Церкві вшанували пам’ять героїв Великої Вітчизняної війни (оновлено)

Репортаж з усієї України до Дня Перемоги над нацизмом.

З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія у всіх храмах і монастирях Української Православної Церкви 8-9 травня 2017 року молилися за ветеранів, спочилих у Другій світовій війні та звершували молебні про здоров’я захисників Вітчизни. Окрім того священнослужителі УПЦ взяли участь в урочистостях з нагоди Дня пам’яті та примирення та Дня перемоги у Другій світовій війні. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-служби єпархій.

Нагадаємо, 9 травня Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій взяв участь у церемонії покладання квітів до могили Невідомого солдата у столичному парку Вічної Слави та разом зі столичним духовенством підніс молитви за спочилих у Другій світовій війні.

Київська єпархія

5 травня благочинний Голосіївського округу столиці протоієрей Павел Кирилов долучився до пам’ятного ритуалу «Ніхто не забутий, ніщо не забуто» у Голосійвському парку культури та відпочинку та після хвилини мовчання та покладання квітів звершив заупокійну літію за полеглими воїнами.

Цього ж дня пам’ятні заходи за участю духовенства Української Православної Церкви, ветеранів, молоді та представників влади проходили і у Деснянському районі столиці.  Біля Обеліску Слави благочинний Деснянського благочння протоієрей Димитрій Григорак разом з духовенством помолилися за упокій душ загиблих воїнів у Другій Світовій війні та українських військовослужбовців, які віддали своє життя на Сході України.

Запорізька єпархія

У Запоріжжі 8 травня біля меморіалу «Скорботна мати» духовенство усього міста на чолі з настоятелем Покровського кафедрального собору протоієреєм Олегом Семенчуком звершили заупокійну літію пам’яті воїнів, що боронили нашу землю у 1941-1945 рр..

Звернувшись до жителів міста священик зазначив, що, незважаючи на те, що наш народ був переважно атеїстичним, Господь дарував нам перемогу, оскільки за словами Господа, нема більшої від тієї любові, як хто душу свою покладе за друзів своїх (Ін. 15:13). Тому ми завжди повинні пам’ятати героїв та молитися за них.

Після завершення богослужіння духовенство вшанувало пам’ять загиблих захисників Вітчизни поклавши вінок із квітів до Вічного вогню.

Також у цей день в єпархії у місті Енергодар біля Стелли загиблим воїнам Другої світової війни, на прохання ветеранів та дітей війни духовенство міста з благочинним протоієреєм Володимиром Іваненко звершили панахиду.

Мітинг-реквієм за участі ветеранів, молоді, громадськості відбувся на братському кладовищі в селі Костянтинівка Мелітопольського району Запорізької області. Тут ігумен Макарій (Шадрін) звершив панахиду за спочилими воїнами та привітав усіх присутніх зі святом Перемоги.

Мукачівська єпархія

З благословення архієпископа Мукачівського і Ужгородського Феодора, 8 травня у заходах з нагоди Дня пам’яті та примирення, а також 72-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні на Центральному кладовищі Мукачева взяло участь духовенство єпархії.

Заупокійну молитву та покладання квітів звершили благочинний міста Мукачева протоієрей Петро Лях, настоятель Георгієвського храму при військовій частині А-1556, 128-ї окремої механізованої бригади в м. Мукачево, протоієрей Іван Гергель, голова Інформаційного відділу, протоієрей Олександр Монич та діловод єпархії Сергій Лавкай. Також у поминальній панахиді взяли участь представники влади міста, ветерани та родичі загиблих військових в АТО.

Одеська єпархія

Митрополит Одеський та Ізмаїльський Агафангел 8 травня звершив заупокійне богослужіння біля меморіалу загиблим в с. Маринівка Беляєвського району Одещини. Після завершення  панахиди архіпастир привітав усіх з Пасхальними днями та Днем перемоги, підкреслив, що «Пасха і День перемоги – два великих свята, які говорять про перемогу над гріхом і смертю та про перемогу над фашизмом».

Кількома днями раніше, 6 травня, в день пам’яті святого великомученика Георгій Побідоносця, митрополит Агафангел привітав учасників бойових дій і ветеранів Великої Вітчизняної війни, для яких зусиллями Одеської єпархії в був організований святковий захід. У неформальній обстановці зустрілися 25 учасників бойових дій. Архієрей сердечно привітав ветеранів зі святом Перемоги та зазначив, що їхній великий подвиг одесити завжди пам’ятатимуть з вдячністю. Від Одеської єпархії кожен ветеран отримав посильну фінансову допомогу та святковий продуктовий набір, а хор духовенства виконав піснеспіви часів Великої Вітчизняної війни.

Рівненська єпархія

8 травня митрополит Рівненський та Острозький звершив заупокійну літію на меморіалі військового цвинтаря “Дубенське”. Богослужіння розпочалося у Свято-Миколаївському храмі, що не подалік військового цвинтаря.Духовенство Рівненського благочиння, сестри Георгіївського подвор’я на чолі зі своїм архіпастирем Хресною ходою вирушили до меморіалу, де і відбулося заупокійне богослужіння в пам’ять за спочилими у Другій світовій війні та спокій душ воїнів, котрі віддали своє життя за майбутнє нащадків, за Перемогу.

Івано-Франківська єпархія

9 травня, з благословення єпископа Івано-Франківського і Коломийського Тихона, клірики кафедрального собору на честь Різдва Христового звершили поминальне богослужіння біля братських могил воїнів-визволителів на міському кладовищі Івано-Франківська.

Балтська єпархія

9 травня архієпископ Балтський і Ананьївський Алексій звершив заупокійну Божественну літургію та панахиду у Свято-Миколаївському цвинтарному храмі Балти. Йому співслужив настоятель парафі прооієрей Федор Зубрія. За богослужінням були піднесені молитви за покій душ загиблих в часи Другої Світової війни.

Вознесенська єпархія

9 травня, єпископ Вознесенкький і Первомайський Алексій взяв участь в урочистому мітинзі біля Вічного Вогню у сквері Перемоги міста Первомайськ. Архіпастир вернувся до усіх з вітальним словом та звершив панахиду за загиблими. Також його Преосвященству співслужили клірики єпархії благочинні Первомайського районного та міського округів протоієрей В’ячесла Сичук та протоієрей Анатолій Нирко т духовенство міста.

Кіровоградська єпархія

Священнослужителі Кропивницького, з благословення архієпископа Кіровоградського і Новомиргородського Іоасафа, 9 травня звершили ходу пам’яті до Меморіального комплексу на Фортечних валах. Тут священики звершили панахиду за загиблими у Другій Світовій війні та на Сході України в наш час та поклали квіти до меморіалу.

Волинська єпархія

У День перемоги над нацизмом у Другій Світовій війні і Луцьку клірики Волинської єпархії взяли участь в урочистостях з нагоди свята. Священнослужителі єпархії разом зі судентами Волинської духовної семінарії та віруючими здійсснили хресний хід до Меморіалу Вічної Слави. Тут у співслужінні з духовенством секретар Волинської єпархії протоієрей Миколай Бондарчук звершив заупокійне богослужіння за полеглими солдатами та мирними жителями у роки Другої Світової війни.

Львівська єпархія

9 травня єпископ Львівсьий і Галицький Філарет звершив заупокійну літію на Марсовому полі та Пагорбі Слави м. Львова. Під час соборної молитви були піднесені прохання пор упокій душ усіх померлих внаслідок Другої Світової війни, а також молитва про мир в Украні та захисників Вітчизни.

Тернопільська єпархія

У День перемоги над нацизмом, 9 травня, митрополит Тернопільськй і Кременецький Сергій разом з духовенством та віруючими після Божественної літургії звершили подячний молебень з нагоди Дня перемоги а заупокійну літію по спочилих у Другій Світовій війні. Також цього дня архіпастир звершив заупокійні богослужіння у міському парку Слави та на Микулинецькому кладовищі на місці поховання воїнів.

Також митрополит Сергій привітав усіх з Пасхальними днями а Днем перемоги, побажавши кожному із присуніх особистої перемоги – перемоги над гріхом, перемоги добра над злом у наших душах.

Миколаївська єпархія

Митрополит Миколаївський і Очаківський Питирим, духовенство і миряни міста взяли участь у святкуванні Дня перемоги. Архіпастир у співслужінні духовенства очолив заупокійну панахиду у Свято-Миколаївському храмі міста, а віряни поклали квіти до меморіала героїв-ольшанців.

Полтавська єпархія

Керуючий єпархією митрополит Полтавський і Миргородський Филип взяв участь у церемонії вшанування пам’яті загиблих з нагоди 72-ї річниці Перемоги над нацизмом у Другій Світовій війні. Його Висоопреосвященство разом із духовенством, ветеранами, представниками влади та громадськістю пройшов пам’ятною ходою головими вулицями міста до меморіалу Солдатської слави.

Цього дня в усіх храмах єархії звершувалися подячні молебні за даровану Богом перемогу над нацизмом та заупокійні богослужіння за загиблими у цій війні.

Харківська єпархія

9 травня участь у пам’ятних заходах на честь Дня перемоги біля меморіалу слави у Харкові взяв митрополит Харківський і Богодухівський Онуфрій. Після урочистої ходи, хвилини мовчання та покладання квітів Його Високопреосвященство звершив заупокійну літію за жертвами війни у капличці на честь ікони Божої Матері “Віднайдення загиблих”.

Вінницька єпархія

8 травня, у День пам’яті та примирення, митрополит Вінницький і Барський Симеон разом з духовенством Вінницького району звершив заупокійне богослужіння на місці поховання 14 тисяч військовополонених, закатованих нацистами на території смт. Стрижавки. Соборно з духовенством молилися місцеві жителі, а також представники влади.

У День перемоги, 9 травня, духовенство міста на чолі з керуючим єпархією митрополитом Симеоном взяли участь у заходах з нагоди свята, на яких були присутні ветерани Другої Світової віни та учасники АТО, керівники області й міста, громадськість. Також цього дня Його Високопреосвященство звершив Божественну літургію та панахиду за жертвами війни.

 Чернігівська єпархія

У Чернігові митрополит Чернігівський і Новгород-Сіверський Амвросій звершив літію за спочилими під час Другої світової війни та взяв участь у покладанні квітів до могили Невідомого солдата, розташованій на території Меморіального комплексу захисникам Вітчизни.

Після заупокійної літії відбулася церемонія покладання квітів, на якій були присутні голова Чернігівської обласної ради Ігор Вдовенко, голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч, мер Чернігова Владислав Атрошенко, ветерани Великої Вітчизняної війни, міське духовенство Чернігівської єпархії та жителі міста.

Херсонська єпархія

У Херсоні митрополит Херсонський і Таврійський Іоанн очолив ходу херсонських священнослужителів від Катерининського собору до могили Невідомого солдата, де було звершено заупокійну літію за загиблими захисникам нашої Батьківщини в роки Другої світової війни і покладені квіти. Також священики поклали квіти до пам’ятника херсонцям, які віддали своє життя в боротьбі за мир, цілісність і незалежність України, і помолилися про їхнє упокоєння.

 Криворізька єпархія

8 травня, у День пам’яті та примирення, з нагоди 72-ї річниці переоги над нацизмом, на запрошення міського голови Кривого Рогу в урочистих заходах взяв участь митрополит Криворізький і Нікопольський Єфрем та привітав ветеранів і усіх присутніх із Днем перемоги.

Олександрійська єпархія

В Олександрії єпископ Олександрійський і Світловодський Боголєп разом із духовенством долучився до святкових пам’ятних заходів на честь Дя перемоги над нацизмом: поминанні воїнів на військовому кладовищі,  пам’ятної ходи головними вулицями міста до Братської могили та були присутніми на святковому концерті у міському будинку культури “Світлопільський”. Також цього дня звершувались заупокійні богослужіння біля усіх меморіальних знаків та дошок на честь загиблих воїнів.

Ізюмська єпархія

У День Перемоги архієпископ Ізюмський і Куп’янський Єлисей разом з духовенством міста взяв участь у церемонії вшанування пам’яті загиблих в роки Другої світової війни в місті Ізюмі. В урочистому заході взяли участь перші особи міської влади, ветерани, студенти, школярі та мешканці міста. Після хвилини мовчання та покладання квітів духовенство звершило заупокійну літію. Архієрей звернувся зі словами привітання до ветеранів і всіх присутніх. Владика закликав пам’ятати подвиг наших батьків, виховувати майбутнє покоління в дусі патріотизму та зробити все можливе для припинення кровопролиття на сході України.

Сєверодонецька єпархія

9 травня 2017 р. рхієпископ Сєверодонецький і Старобільський Никодим звершив Пасхальну заупокійну літію біля братської могили воїнів «Меморіал Слави» м. Сєверодонецька.

У своєму слові Високопреосвященніший владика привітав усіх зі святом Світлого Христового Воскресіння та Днем Перемоги, підкресливши: «…Сьогодні всі ми повинні попросити вибачення у наших дорогих ветеранів за те, що не змогли зберегти той мир, який дістався такий величезною ціною для нашого народу». Також усім присутнім владика Никодим побажав «… навчитися любити і прощати, захищати Батьківщину так, як її захищали наші батьки, діди і прадіди, як її захищають і в сьогоднішній день наші воїни».

Ровеньківська єпархія

Правлячий архієрей Ровеньківської єпархії архієпископ Ровеньківський і Свердловський Пантелеімон звершив панахиду за всіма загиблими у Великій Вітчизняній війні біля братської могили воїнів, загиблих в боях за місто Ровеньки. Разом з архіпастирем молився секретар єпархії протоієрей Григорій Устименко, настоятель кафедрального собору на честь Різдва Пресвятої Богородиці м. Ровеньки протоієрей Антоній Устименко та керівник протокольної служби єпархії диякон Тарасій Любавцев. Завершуючи поминальне богослужіння, священнослужителі поклали квіти до братської могили.  Далі владика Пантелеімон та отець Григорій взяли участь у святкових заходах біля меморіального комплексу «Слава», під час яких Його Високопреосвященство виголосив слово про значення сьогоднішнього свята, а також привітав присутніх ветеранів та подякував їм за великий подвиг Перемоги.

Кременчуцька єпархія

9 травня у Глобино, що на Полтавщині, відбулися урочистості з нагоди святкування Дня Перемоги. У заходах взяли участь ветерани Другої Світової війни та учасники АТО, керівники міста, молодь, представники громадських організацій. Благочинний Глобинського округу протоієрей Володимир Хохидра звершив молебень за здоров’я ветеранів, які зустріли 72-гу річницю Перемоги, а також панахиду за загиблими воїнами. Учасники мітингу вшанували пам’ять загиблих у Другій світовій війні та під час АТО хвилиною мовчання і поклали квіти до пам’ятника.

Сарненська єпархія

З благословення митрополита Сарненського і Поліського Анатолія секретар єпархіального управління архімандрит Феофан (Федюкевич) спільно з настоятелями храмів міста Сарни взяв участь у заходах, присвячених вшануванню пам’яті воїнів-визволителів, що відбулися біля міського меморіалу. На заходах були присутні голова Сарненської райдержадміністрації Я.В. Яковчук, голова Сарненської райради Р.П. Серпенінов та міський голова С.Б. Усик. Отець Феофан від імені архієрея передав рідним загиблих воїнів співчуття, а присутнім ветеранам побажання здоров’я, родинного тепла та благополуччя.

Уманська єпархія

В Умані, з благословення архієпископа Уманського і Звенигородського Пантелеімона, клірики єпархії взяли учатсть у мітингу-реквіємі, що відбувся біля Обеліску Слави. Разом із ветеранами Другої світової, Афганської воїн, учасниками АТО та численними уманчанами делегація духовенства в складі секретаря єпархії протоієрея Вадима Паєвського, благочинного Уманського міського благочиння протоієрея Олександра Смагла, благочинного Уманського районного благочиння протоієрея Олександра Самотуги, настоятелів та кліриків міських храмів взяла участь у жалобному заході. Священики разом із іншими учасниками мітингу поклали квіти до Облеіска Слави, привітали ветеранів Великої війни із Днем Перемоги.

Сумська єпархія

9 травня 2017 року, в День перемоги у Великій Вітчизняній війні, архієпископ Сумський і Охтирський Євлогій вшанував пам’ять загиблих і померлих. На центральному міському кладовищі архіпастир поклав квіти до могил воїнів, загиблих в зоні АТО. Потім владика поклав букет квітів до монументу «Скорботна мати». Прибувши до Меморіалу Слави, Його Високопреосвященство поклав квіти до вічного вогню і проголосив «Вічну пам’ять» усім убієнним в роки війни. Архієрей також особисто привітав ветеранів, які зібралися біля Меморіалу Слави.

 Ніжинська єпархія

У 72-ту річницю Дня Перемоги в Великій Вітчизняній війні, з благословення архієпископа Ніжинського і Прилуцького Іринея, в усіх храмах Ніжинської єпархії були піднесені молитви за упокій воїнів та всіх, хто загинув у роки війни. Священики міста Ніжина відслужили заупокійну літію та поклали вінок до міського пам’ятника загиблим воїнам.

Горловская епархия

У День Перемоги у Горлівці митрополит Горлівський і Алчевський Митрофан у співслужінні духовенства міста звершив Божественну літургію. Після неї духоенство та віряни вирушили хресною ходою до скверу Героїв. Тут, біля стели воїнам-визволителям та каплиці на честь святого мученика Віктора, Його Високопросвященство звершив панахиду за усіма загиблими у часи Другої Світової війни.

Також цього дня на площі перед Бгоявленським кафедральним собором відбувся урочистий концерт на честь свята, підготовлений викладачами та учнями недільної школи “Росток” та хором духовенства міста.

Заупокійні літії та панахиди, з благословення митрополита Горлівського і Алчевського Митрофана, були проведені в усіх храмах єпархії.

Свято-Успенська Святогірська Лавра

9 травня, після закінчення Божественної літургії, намісник обителі, митрополит Святогірський Арсеній очолив урочистий хресний хід, який приєднався до пам’ятного мітингу біля меморіалу Пагорба Слави. Братія Лаври звершили заупокійну панахиду, за якою молилися ветерани Великої Вітчизняної війни, представники влади міста та городяни Святогірська.  Владика Арсеній привітав усіх присутніх на пам’ятному мітингу зі святом Перемоги та поклав квіти до меморіалу.

 

 

 

Просмотров: 1688

Залишити відповідь