Протоієрей Миколай Данилевич: у Церкви можуть забрати храми, але ніколи не заберуть людей (відео)

Про це заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ розповів у інтерв’ю для Інформаційно-просвітницького відділу з приводу участі у Всесвітньому саміті на захист гонимих християн

– Нещодавно Ви повернулися із Сполучених Штатів Америки, де брали участь у міжнародному саміті з питань гоніння на християн. Розкажіть, будь ласка, детальніше про цей захід.

– Саміт на захист гонимих християн відбувся у Вашингтоні 10-13 травня. Організатором цього саміту була Євангелістська асоціація Біллі Грема, а також в організації цього саміту брали участь й інші християнські конфесії. Загалом саміт зібрав близько 600 делегатів з 136 країн світу. На цьому форумі виступали християни з різних країн світу, зокрема, з тих, де є прямі безпосередні гоніння на християн. Були свідчення християн з Іраку, з Лівії, з Північної Кореї, Еритреї, Судану й інших, де християн вбивають, ув’язнюють. Слід сказати, що у світі загалом близько 215 млн. християн терплять гоніння.

Також говорилося не тільки про прямі гоніння, в класичному розумінні цього слова, коли люди проливають кров, а й про дискримінацію, маргіналізацію, глузування з Церкви, з християн. Це те, що відбувається у західному світі, де немає прямих гонінь, але люди страждають за свої переконання. Серед учасників форуму були не лише православні, а більшість була все-таки протестантів, католиків, англікан. Але хочу сказати, що гонять усіх християн за ім’я Христове, незалежно від приналежності до конфесії. Якби в тих країнах були православні, то ця доля чекала б і їх. Близько 80% гонінь відбувається саме в мусульманських країнах, що пов’язано із Конституцією тих країн, яка базується на Корані.

– Як учасники заходу відреагували на Вашу доповідь про тиск та порушення прав віруючих Української Православної Церкви?

– Я дійсно мав можливість виступити на цьому саміті, не на пленарному, а на секційних засіданнях. Було близько п’яти секцій і, зокрема, на секції, яка була присвячена тиску держав та урядів, я мав можливість розповісти про ситуацію в нас. Я сказав, що дійсно, у нас немає таких прямих гонінь, як є в країнах, які я перераховував, але у нас є тиск на Церкву. Якраз у ці дні прийшла звістка, що законопроекти 4128 і 4511 поставлені на голосування у Верховній Раді на 18 травня і я розповів, що навіть у християнських державах, де більшість людей є християнами, де найбільша конфесія об’єднує християн країни, вона також може піддаватися тиску або певній формі гонінь. І звичайно, після завершення мого виступу вже в кулуарах до мене підходили адвокати і юристи з Канади, Португалії, з інших країн і цікавилися ситуацією.

Слід також зазначити, що в саміті взяли участь не тільки християни, представники конфесій, а й правозахисні організації, які займаються захистом прав віруючих. І за результатами саміту було прийнято звернення і певна декларація, у якій було сказано, що ми будемо моніторити ситуацію по всьому світу, будемо об’єднувати наші зусилля, будемо за допомогою правозахисних організацій, адвокатських структур захищати права віруючих незалежно від конфесій в різних країнах світу. Тому даний форум є фактично першим зібранням такого масштабу і мова йде про те, щоб покласти кінець тим гонінням. Мова не йде про те, щоб збиратися другий, третій раз.

Зокрема, слід сказати, що голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату владика Іларіон (митрополит Волоколамський – ред.) виступив з пропозицією, щоб такі потужні країни як Росія та Америка об’єднали свої зусилля в цьому. На саміті також виступав віце-президент США Майк Пенс, який сказав, що Америка скрізь і завжди буде захищати релігійну свободу. І тому це дуже важливий меседж в тому числі і для нас, для нашої влади і нашої країни. Ми маємо захищати релігійну свободу усіх конфесій і виступати проти порушення прав віруючих.

– Що Вас найбільше вразило із зустрічей з делегатами різних конфесій?

– Напевно, це розповіді тих християн, які терплять гоніння. Коли католицький священик з Іраку отець Дуглас говорить: “Так, ІДІЛ зруйнував будинки наших віруючих, але ми всі стали одним великим Домом. Так, ІДІЛ зруйнував наші церкви, храми, але ми всі стали одним великим Храмом. Дякуємо Богу, дякуємо ІДІЛ, за те, що він об’єднав нас”. Звертаючись до християн він сказав так: “Я не прошу вашого захисту. Це є вашим обов’язком”. Він говорив прямо, недипломатично, неполіткоректно, але вони пережили гоніння і страждання і мають право так говорити. Сам отець Дуглас був у полоні бойовиків ІДІЛ, його відпустили, якимось чином вдалося звільнитися, і подібні розповіді були і з уст інших християн, інших людей.

Люди розуміють, що Христос казав про те, що “Мене гнали і вас гнатимуть”. Тому гонінь і утисків не треба боятися – ми маємо йти до конкретної людини, до кожної людини, і кожен священик має йти і проповідувати. І така Церква буде сильною і незламною, і ми не будемо тоді боятися. Ми не боїмося ні тих законопроектів, нічого, тому що у нас можуть забрати храми, але у нас не заберуть людей. Господь сказав у Святому Письмі: «Будь вірним до смерті і дам тобі вінець життя» (Одкр. 2.10)

Просмотров: 1426

Залишити відповідь