Святіший Патріарх Кирил звернувся до глав Європейських держав, ООН і релігійних лідерів перешкодити прийняттю в Україні антицерковних законів

Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звернувся до глав держав «Нормандської четвірки», Предстоятелів Помісних Православних Церков, Папи Римського Франциска, генеральних секретарів ООН і Всесвітньої Ради Церков у зв’язку з винесенням на порядок денний Верховної Ради України антицерковних законопроектів 4128 і 4511. Про це повідомляє Інформаційно просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайт Московської Патріархії.

У своєму Зверненні Святіший владика зазначив, що законопроект №4128 фактично пропонує легалізувати практику фіктивних «референдумів», за допомогою яких вже захоплено понад 40 храмів УПЦ. У свою чергу законопроект №4511 передбачає наділення Української Православної Церкви «особливим статусом», який би надав урядовим органам світської держави найширші повноваження в сфері контролю внутрішнього життя релігійних громад.

У разі прийняття даних проектів буде узаконена нечувана для сучасної Європи дискримінаційна правова практика щодо більшості православного населення України, підкреслив Предстоятель Руської Православної Церкви. За його словами, настільки обмежувальне релігійне законодавство не діяло на Україні навіть у період комуністичного режиму, а на решті території Європи щось подібне існувало хіба лише за часів нацистського правління в Німеччині.

Як наголошується в посланнях, прийняття законопроектів № 4128 і № 4511 «поставить під загрозу конституційні права мільйонів українських віруючих, здатне викликати хвилю насильства та нових захоплень храмів, загострити громадянський конфлікт на Україні, перевівши його в релігійну площину».

Святіший Патріарх Кирил звернувся до керівників держав «Нормандське четвірки», Предстоятелів Православних Церков, глави Римо-католицької церкви, генерального секретаря ООН і генерального секретаря Всесвітньої ради церков із закликом докласти всіх зусиль для того, щоб перешкодити ухваленню дискримінаційних законопроектів № 4128 і № 4511, яке «загрожує стати кричущим прикладом нехтування правами людини на свободу релігійного сповідання».

Нагадаємо, Всесвітня Рада Церков висловила стурбованість можливістю прийняття антицерковних законопроектів в Україні.

Просмотров: 583

Залишити відповідь