Священним Синодом обрано нового єпископа Української Православної Церкви

У зв’язку з необхідністю донесення позиції Української Православної Церкви з важливих світоглядних, релігійних, суспільних та суспільно-політичних питань до світової спільноти Священний Синод вирішив утворити Представництво УПЦ при європейських міжнародних організаціях. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

архімандрит Віктор (Коцаба)

Рішенням Синоду від 27 травня 2017 року (Журнал № 14) головою представництва УПЦ при європейських міжнародних організаціях призначено архімандрита Віктора (Коцабу), клірика Київської єпархії.

Архімандрит Віктор (в миру Володимир Дмитрович Коцаба, народився 5 червня 1983, село Старі Кути, Косівський район, Івано-Франківська область) — архімандрит УПЦ; голова Адміністративного апарату Київської Митрополії УПЦ, член Міжсоборної присутності Руської Православної Церкви. Ведучий телепрограми Української Православної Церкви «Православний вісник». Доцент кафедри церковної історії Київської духовної академії. Настоятель парафії на честь ікони Божої Матері «Неопалима Купина» в селі Плюти Обухівського району Київської області.

Народився 5 червня 1983 року в селі Старі Кути Косівського району Івано-Франківської області. У 1998 році закінчив Старокутську неповну середню школу. У 2000 році закінчив Косівську гімназію, де отримав повну середню освіту.

З 1992 по 1997 рр. навчався в Кутській дитячій музичній школі.

З 2000 по 2004 рр. навчався в Київській духовній семінарії.

З 2004 по 2007 рр. навчався в Київській духовній академії, яку закінчив зі ступенем кандидата богослов’я за наукову роботу на тему «Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир — видатний діяч Православ’я», що до 15-річчя Первосвятительського служіння Митрополита Володимира була видана друком під назвою «Право правящий слово Истины».

З 2002 по 2008 рр. навчався на заочному відділенні юридичного факультету Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, по закінченні якого отримав повну вищу освіту за спеціальністю «Правознавство». 3 липня 2007 року прийнятий на викладацьку діяльність в Київську духовну академію і семінарію. 1 вересня 2007 року — призначений на посаду завідувача канцелярією КДАіС.

10 квітня 2008 року — призначений на посаду Вченого секретаря КДА.

20 липня 2008 року Блаженнішим Митрополитом Київським і всієї України Володимиром (Сабоданом) в Трапезному храмі Святої Успенської Києво-Печерської Лаври рукоположений у сан диякона. 28 липня 2008 року в день пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира під час візиту Предстоятеля Руської Православної Церкви в Україну Святішим Патріархом Московським і всієї Русі Олексієм II (Рідігером) в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври рукоположений в сан священика з возложенням наперсного хреста.

21 вересня 2008 року в день престольного свята академічного храму — Різдва Пресвятої Богородиці, возведений у сан протоієрея. У 2009 році до дня Святої Пасхи нагороджений хрестом з прикрасами.

З 1 вересня 2010 року настоятель парафії на честь ікони Божої Матері «Неопалима Купина» в селі Плюти Обухівського району Київської області.

18 березня 2012 року в Хрестопоклонну неділю до дня Святої Пасхи нагороджений митрою.

19 червня 2012 року указом Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира призначений головою Адміністративного апарату Київської Митрополії Української Православної Церкви. 29 серпня 2012 року, у зв’язку з новим призначенням, звільнений з посади вченого секретаря Київської духовної академії. З травня 2013 року ведучий офіційної телепрограми Української Православної Церкви «Православний вісник». 9 листопада 2014 року рішенням Вченої ради Київської духовної академії присвоєно вчене звання доцента.

20 березня 2015 року у п’ятницю 4-го тижня Великого посту, у храмі прп. Феодосія Печерського в Дальніх печерах Києво-Печерської Лаври, Предстоятелем УПЦ Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм пострижений у чернецтво з іменем Віктор, на честь мученика Віктора Дамаського (пам’ять 24 листопада за новим стилем).

10 квітня 2015 року, у Велику П’ятницю, до дня Святої Пасхи Митрополитом Київським і всієї України Онуфрієм нагороджений хрестом з прикрасами.

17 травня 2015 року зведений в сан архімандрита.

28 липня 2016 року в день пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира з нагоди святкування 1000-ліття давньоруського чернецтва на Афоні нагороджений другим хрестом з прикрасами.

27 травня 2017 року Священним Синодом УПЦ (Журнал №14) обраний єпископом Баришівським, вікарієм Київської Митрополії.

Місце його наречення і хіротонії у єпископа буде визначено пізніше.

Сьогодні на території Свято-Покровського чоловічого монастиря Харкова в історичній будівлі, де проходив Харківський Архієрейський Собор 1992 року, відбулося святкове засідання Священного Синоду Української Православної Церкви.

Просмотров: 9060

Залишити відповідь