Урочистості з нагоди 25-ліття Харківського Архієрейського Собору тривають (фото, відео, оновлено)

Предстоятель Української Православної Церкви зі сонмом архієреїв звершив Божественну літургію у Харківському кафедральному соборі.

27 травня 2017 року Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію у Свято-Благовіщенському кафедральному соборі  Харкова, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Його Блаженству співслужили митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел, митрополит Сімферопольський і Кримський Лазар, митрополит Хустський і Виноградівський Марк, митрополит Донецький і Маріупольський Іларіон, митрополит Кам’янець-Подільський і Городоцький Феодор, митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, митрополит Луганський і Алчевський Митрофан, митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней, митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій, митрополит Миколаївський і Очаківський Питирим, митрополит Харківський і Богодухівський Онуфрій, архієпископ Ізюмський і Куп’янський Єлисей, архієпископ Ровеньківський і Свердловський Пантелеімон, архієпископ Новомосковський Євлогій, єпископ Кременчуцький і Лубенський Миколай, єпископ Южненський Діодор, а також духовенство Харківської єпархії.

Після читання Святого Євангелія Предстоятель звернувся до пастви зі словом проповіді.

 

Харківський Архієрейський Собор єпископів Української Православної Церкви відбувся на території Свято-Покровського монастиря Харкова. Оскільки через прямі погрози застосування фізичної сили проти архієреїв, проведення Собору єпископів УПЦ в Києві було неможливим, місцем його проведення став Харків – кафедра найстаршого за хіротонією архіпастиря УПЦ, митрополита Харківського і Богодухівського Никодима (Руснака). Саме митрополит Никодим і очолив роботу Харківського Собору.

Архієреї працювали впродовж двох днів, 27-28 травня 1992 року. Головною причиною скликання Собору стали неканонічні дії митрополита Філарета (Денисенка), який порушив клятву, дану перед Хрестом і Євангелієм на Архієрейському Соборі у квітні того ж року, не порушувати церковний мир і залишити посаду Предстоятеля УПЦ.

Згідно з рішенням Харківського Собору митрополит Філарет (Денисенко) був позбавлений посади Предстоятеля УПЦ із забороною у священнослужінні. Новим Блаженнішим Митрополитом Київським українські архієреї обрали митрополита Володимира (Сабодана).

По завершенню Літургії митрополит Агафангел зачитав вітальне слово Блаженнішому Митрополиту Онуфрію від Священного Синоду Української Православної Церкви, а також вручив грамоту та Орден преподобного Іова I ступеня.

Предстоятель вручив нагороди іншим учасникам Харківського Собору 1992 року: Орден преподобного Іова Почаївського I ступеня – митрополиту Одеському і Ізмаїльському Агафангелу, митрополиту Сімферопольському і Кримському Лазарю, митрополиту Хустському і Виноградівському Марку, митрополиту Донецькому і Маріупольському Іларіону, митрополиту Дніпропетровському і Павлоградському Іринею, митрополиту Тернопільському і Кременецькому Сергію. Митрополит Харківський і Богодухівський Онуфрій нагороджений Орденом апостола Іоанна Богослова I ступеня.

Одразу після богослужіння в рамках урочистостей з нагоди 25-ліття Харківського Архієрейського Собору розпочалось святкове засідання Священного Синоду УПЦ.

По завершенні якого Предстоятель очолив відкриття фотовиставки, що присвячена 25-літтю Харківського Архієрейського Собору. На виставці представлено фото і документи про Собор у Харкові. Під час урочистості народний художник України Віктор Ковтун подарував Предстоятелю його портрет. Після урочистого відкриття, Блаженніший владика відповів на запитання харківських журналістів.

Святкування річниці Собору триватиме у Києві. Сьогодні увечері у Свято-Успенському соборі Києво-Печерської Лаври Предстоятель УПЦ очолить всенічне бдіння. У неділю, 28 травня, Блаженніший Митрополит Онуфрій звершить Божественну літургію на площі перед Успенським собором. Предстоятелю співслужитимуть усі архієреї Української Православної Церкви та представники Помісних Православних Церков.

Нагадаємо, вчора Блаженніший Митрополит Онуфрій очолив всенічне бдіння у Свято-Благовіщенському кафедральному соборі  Харкова.

Фото прес-служби Предстоятеля та Харківської єпархії УПЦ

Просмотров: 3210

Залишити відповідь