Предстоятель УПЦ очолив святковий молебень з нагоди 25-ліття Харківського Архієрейського Собору (відео)

Блаженніший Митрополит Онуфрій разом із сонмом архієреїв піднесли подячні молитви Господу за Його великі милості і щедроти, які Він являв і являє Своїй Святій Церкві впродовж її історичного буття на українській землі.

28 травня 2017 року Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив святковий молебень з нагоди 25-ліття Харківського Архієрейського Собору на площі перед Успенським собором Києво-Печерської Лаври. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Передувала богослужінню урочиста Божественна літургія, яку Його Блаженство звершив у співслужінні митрополита РПЦз та 75-ти архієреїв Української Православної Церкви.

За молебнем разом із Його Блаженством подячні молитви піднесли першоієрарх Руської Православної Церкви за кордоном митрополит Східно-Американський і Нью-Йоркський Іларіон, учасники Харківського Собору 1992 року: митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел, митрополит Сімферопольський і Кримський Лазар, митрополит Хустський і Виноградівський Марк, митрополит Донецький і Маріупольський Іларіон, митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней, митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій, інші архієреї Української Православної Церкви, гості у священному сані, духовенство обителі та чисельні віряни.

По завершенню богослужіння митрополит Агафангел виголосив вітальне слово Блаженнішому Митрополиту Онуфрію з нагоди ювілею та третьої річниці Предстоятельського служіння Блаженнішого владики.

«Ваше Блаженство, від імені Священного Синоду, єпископату, духовенства, Синодальних відділів, духовних шкіл і монастирів, від усієї багатомільйонної пастви Української Православної Церкви сердечно вітаємо Вас з торжеством Православ’я на прадавній українській землі. Висловлюємо Вам глибоку вдячність за Ваші першосвятительскі труди на благо нашої Церкви і Вселенського Православ’я», — сказав він.

Від імені єпископату, кліру, православних Америки, Австралії та інших віруючих Руської Православної Церкви за кордоном з ювілеєм Предстоятеля УПЦ привітав першоієрарх РПЦз митрополит Іларіон.

«Наша паства багатолюдна і знаходиться на різних континентах, але всі ми дуже любимо нашу батьківщину Україну та Українську Православну Церкву, — зазначив архіпастир. — Ми пильно стежимо за подіями, що відбуваються у цій країні і гаряче молимося про те, щоб Господь послав вам мир, добробут, братерство і благочестя».

У дарунок Предстоятелю митрополит Іларіон підніс ікону трьох святителів: Святішого Патріарха Тихона, святителя Іоанна Шанхайського та святителя Іони Ханькоусского.

У відповідь Його Блаженство подякував архіпастирям за привітання та сказав: «Усіх вас, дорогі владики, отці, браття і сестри, вітаю з 25-річним ювілеєм Харківського Архієрейського Собору. Того Собору, який відкрив нову сторінку в житті нашої Церкви, в Її служінні своєму народові».

Предстоятель висловив вдячність учасникам архієрейського собору в Харкові, які цього дня були присутні на торжествах «за їх мужність та подвиг — тоді вони показали, що є добрими пастирями, які готові покласти своє життя за свою паству». Митрополит Онуфрій з особливим трепетом згадав свого попередника Блаженнішого Митрополита Володимира, якого було обраного Предстоятелем на цьому Соборі. «Це була мужня, розумна, лагідна, смиренна й мудра людина. Він потрапив у дуже складні обставини, але маючи мир у своїй душі і з Богом, зумів утихомирити й людей навколо».

Насамкінець Його Блаженство привітав паству з ювілеєм та благословив усіх.

По завершенні богослужіння Блаженніший владика очолив урочисте відкриття фотовиставки у Трапезній палаті храму на честь преподобних Антонія та Феодосія Печерських Києво-Печерської Лаври.

Просмотров: 1804

Залишити відповідь