У Києво-Печерскій Лаврі відбувся брифінг для ЗМІ з нагоди ювілею Харківського Архієрейського Собору (відео)

28 травня 2017 року у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі учасник Харківського Архієрейського Собору митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій та керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній розповіли представникам ЗМІ про те, як проходив Архієрейський Собор у Харкові у 1992 році.  Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ з посиланням на Центр Інформації УПЦ.

Згадуючи про події 27-28 травня 1992 року владика Сергій зазначив: «Синод, ювілей якого ми святкуємо, явив єдність Церкви земної і Церкви Небесної. Єпископат, священство, чернецтво явили вірність Христу в період непростих випробувань. Учасники Собору відчували, що відбувається щось вище нашого розуміння. Ми відчували, що Господь керує Церквою».

Також Його Високопреосвященство розповів, що архієреї відчували велику відповідальність за Українську Православну Церкву та молилися Богу, аби Господь розпорядився, як правильно їм вчинити.

«Ми зрозуміли, що сила Божа здійснюється в послушанні Христу. Це ми намагалися виконати. У цьому Господь показав нам силу нашого братнього єдності – єпископат був єдиний в тому, щоб зберегти вірність Христу, в тому, щоб оновити церкву і в тому, щоб благословити нового Предстоятеля, яким ми обрали нині покійного Блаженнішого Митрополита Володимира (Сабодана)», – поділився митрополит Сергій.

Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній у свою чергу наголосив на тому, що Харківський Собор 1992 року підтвердив єдність Української православної церкви із Вселенським Православ’ям та розповів про те, як розвинулась Церква за останні 25 років.

«Кількість парафій зросла з 5,5 тисяч – до 12,5 тис; число монастирів зросла з 32 – до 228; кількість духовних шкіл з 4 – до 17. Засновані кілька десятків синодальних відділів, які координують всі сфери церковного життя. Фактично з нуля була налагоджена місіонерська та соціальна робота Церкви», – наголосив митрополит Антоній.

Також він підкреслив, що нинішній Предстоятель, Блаженніший Митрополит Онуфрій, продовжує справу покійного Митрополита Володимира. «Наша Церква розвивається як кількісно, так і якісно. Не дивлячись на негаразди, які мають місце в житті православного народу і Церкви, ми залишаємося вірними, єдиними у вірі Православній» – зазначив владика.

Просмотров: 483

Залишити відповідь