Священику, який у Борисполі під час Всеукраїнського ходу захистив чудотворну ікону Богородиці, подарували список Її образу та облачення від Святогірської братії (відео)

Нагороду клірику Бориспільської єпархії УПЦ вручив митрополит Святогірський Арсеній.

30 травня 2017 року, під час презентації видання про Всеукраїнський хресний хід миру, любові і молитви за Україну 2016 року, яка відбулася у Трапезному храмі преподобних Антонія і Феодосія Печерських Києво-Печерської Лаври, Святогірський митрополит Арсеній вручив точну копію Святогірської ікони Богородиці клірику Бориспільської єпархії протоієрею Сергію Тарану. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Митрополит Арсеній нагадав усім присутнім про те, як під час Хресної ходи під Борисполем радикали намагалися перешкодити людям та жбурляли у чудотворний образ Святогірської ікони Божої Матері різними предметами. Тоді клірик Бориспільської єпархії протоієрей Сергій Таран зняв із себе облачення та покрив образ.

«Коли ми вийшли Хресною ходою у такому неспокійному регіоні, ми переживали, але було таке піднесення, що перші два дні, як ми вийшли, летіли немов на на крилах. В кожному селі і місті люди зі сльозами на колінках ставали перед іконою Божої Матері, — згадав владика Арсеній. — Перед Борисполем невеличка група людей зібралась протестувати… Можна жбурляти каміння та яйця в мене, ображати мене всілякими словами, бо я людина грішна і цього достойна. Але чим завинила Божа Матір?!

Як можна в Неї чимось кидати? Це божевілля. Коли ми це побачили, у нас не було слів. Ми побачили, як батюшка, ідучи біля ікони, зняв з себе філонь й покрив ікону. Це була його найкраща риза, яку він одягнув на Хресний хід. Я йому потім телефоном сказав: «Батюшка, дай Боже, щоб як ви ризою Божу Матір вкрили, так Божа Матінка покривала вас в часи земного життя і на Страшному суді покрила чесним омофором». Ми порадились з митрополитом Антонієм та митрополитом Іларіоном і вирішили написати точну копію Святогірської Божої Матері і привезти в дар отцю Сергію, щоб вона була в храмі де він служить».

Святогірська братія вирішила подарувати отцю Сергію в знак подяки священницькі ризи.

«І на облаченнях усіх кольорів, якими користується священик на богослужінні, пошитих в наших майстернях, вишита Святогірська ікона Божої Матері, щоб батюшка, коли облачався, відчував покров Цариці Небесної», — зазначив намісник Лаври.

Згадуючи ті події, митрополит Арсеній також сказав: «Коли під час Хресного ходу, жбурляючи яйця, визивали їх на агресію у відповідь, люди в цей час мовчки йшли. Мами плакали ображені, але це їх не зупинило. На Хресному ході люди явили вищу любов: любіть ворогів ваших. Вони не відповіли агресією, а йшли плачучи, занурившись у себе, змиряючись. Господь говорив, як дізнатись, хто його учні – це ті, хто матиме любов між собою. Ті, хто кидав яйцями й камінням – не явив любові. Дай їм Боже покаяння, щоб вони прийшли в себе».

Використано матеріали Бориспільської єпархії, Центру інформації УПЦ

Просмотров: 2486

Залишити відповідь