Громада УПЦ попередила ОБСЄ та СБУ про спроби місцевих депутатів відібрати храм в Коломиї (відео)

В Коломиї на Прикрапатті депутати вирішили відібрати старовинний храм в Української Православної Церкви і передати його у користування «Київському патріархату» або греко-католикам. Таке рішення вони намагалися прийняти на сесії міськради 23 травня. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Настоятель цієї церкви — Благовіщення Пресвятої Богородиці — протоієрей Василій Кобельський розповів, що «депутати проголосували за те, щоб відібрати храм у громади УПЦ силою, але міський голова сказав, що силою забирати не потрібно». «Будемо йти до них і нехай люди проголосують»», — процитував слова можновладця протоієрей Василій.

За його словами, поки що офіційних заяв зі сторони місцевого органу влади не було, але представники єпархії звернулися до міжнародних спостерігачів ОБСЄ та попередили місцеве представництво Служби безпеки України про можливі провокації.

Храм Благовіщення Пресвятої Богородиці відноситься до пам’яток архітектури національного значення Івано-Франківської області, знаходяться під охороною держави, у відомстві облдержадміністрації. На думку священика, рішення депутатів суто політичне, в угоду віянням часу.

Раніше, розповідає, отець Василій, представники греко-католицької церкви телефонували йому і пропонували переходити до них, зазначаючи, що у будь-якому разі просто відберуть храм. «Я їм тоді відповів, що нікуди переходити не збираюсь», — підкреслив священик.

До храму в недільні та святкові дні приходить близько сотні вірян і ніяких проблем ніколи не було. Проте, сьогодні, за словами настоятеля, ситуація в регіоні стає все більш напруженою.

 

Просмотров: 579

Залишити відповідь