Рада Церков закликає Парламент скасувати загальну перереєстрацію релігійних організацій

ВРЦіРО також звертається до Кабміну з проханням відновити діяльність міжвідомчої Комісії з питань забезпечення прав релігійних організацій

1 червня 2017 року, під час чергового засідання, Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО) прийняла рішення звернутися до Парламенту з проханням змінити підхід на користь законодавчого регулювання неприбуткового статусу, а не статутного. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на Інститут релігійної свободи.

Підстава для такого звернення до депутатів полягає у складнощах з перереєстрацією статутів релігійних організацій, що вимагається Податковим кодексом. Зокрема, представники Церков зауважили, що обласні державні адміністрації неспроможні опрацювати ту кількість статутів релігійних громад, які вже подані їм на перереєстрацію.

За наявними даними, наразі стан перереєстрації всіх релігійних організацій у кожній області та Україні загалом не перевищує 10%.

Натомість ВРЦіРО пропонує на законодавчому рівні визнати особливий статус релігійних організацій та закріпити неприбутковий характер їх діяльності. Це дозволить замість складної та довготривалої перереєстрації статутів усіх 35 тисяч релігійних організацій, безпосередньо у профільному Законі України «Про свободу совісті та релігійні організації» зазначити вимоги до неприбуткової діяльності, які Податковий кодекс наразі передбачає вносити до статутів.

Окрім цього, задля узгодження позиції міністерств і відомств з цієї та іншої проблематики ВРЦіРО закликає Кабінет Міністрів нарешті відновити діяльність міжвідомчої Комісії з питань забезпечення прав релігійних організацій. Останнє засідання цієї Комісії відбулося ще за часів попередньої влади у 2012 році.

Раніше повідомлялося, що Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій закликала парламентарів підтримати законопроект № 5050, який усуває низку неточностей у Податковому кодексі щодо неприбуткового статусу релігійних організацій.

Просмотров: 639

Залишити відповідь