Тривають ювілейні молебні в єпархіях (оновлено)

З нагоди 25-ої річниці Харківського Архієрейського Собору у всіх єпархіях Української Православної Церкви розпочалися молебні перед шанованими чудотворними іконами Пресвятої Богородиці, які були явленні в післясоборний період та древніми святинями Церкви. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Ікона Пресвятої Богородиці “Святогірська”

Так, 30 червня в Успенській Святогірській Лаврі відбулися урочисті проводи списку чудотворної ікони Пресвятої Богородиці «Святогірська», однієї з головних святинь обителі у Вінницьку єпархію УПЦ.

Святогірська ікона Богородиці

При зібранні численних віруючих і святогірського духовенства відбувся молебень перед цією шанованою іконою Матері Божої, який очолив намісник митрополит Арсеній.

Звертаючись до присутніх, митрополит Арсеній зазначив, що невипадково Святогірська ікона відправляється саме до Вінницької єпархії, адже, за словами владики Арсенія, ніяка інша єпархія стільки не допомагала, як Вінницька. За ці важкі для країни і для обителі роки з цієї єпархії було відправлено 12 гуманітарних рейдів.

Після соборного співу молитви «Царице моя Преблагая» духовенство винесло на руках список чудотворної ікони Святогірської з Успенського собору до авто, яке відправилось до Вінниці.

1 липня на в’їзді у Вінницьку область, в районі с. Махнівка Козятинського району, священнослужителі Козятинського благочиння зустріли чудотворний образ.

У Вінниці урочиста зустріч Святогірської ікони Пресвятої Богородиці відбулася згодом, перед початком всенічного бдіння, яке очолив митрополит Вінницький і Барський Симеон в Спасо-Преображенському кафедральному соборі.

З 1 по 8 липня ікона відвідала усі благочиння Вінницької єпархії та була пронесена хресною ходою в м. Калинівці.

Велелюдним хресним ходом віряни Вінничини молитовно провели чудотворний образ, який вирушив до Шепетівки.

Ікона Пресвятої Богородиці “Володимирська-Десятинна”

1 липня, перед початком всенічного бдінняу у Свято-Духівському Кафедральному соборі міста Чернівці, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій зустрів чудотворну Десятинну ікону Божої Матері із Різдва Богородиці Десятинного чоловічого монастиря столиці. Святиня перебуватиме на Буковині до 9 липня.

Ікона Божої Матері “Барська”

Молебень перед образом Божої Матері «Барська», в Хрестовоздвиженському храмі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври звершив намісник обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел у співслужінні братії монастиря у священному сані.

У своєму слові владика розповів, що «… ця ікона незвичайна. У 1993 році одна старенька черниця попросила свою келійницю спалити полотно, на якому колись була написана ця ікона, але зображення на якій з роками практично зникло. Келійниця не зробила цього і віднесла її в Лавру. При відкритті монастиря і відновлення чернечого життя в Лаврі була бідність, але братія поставили цю ікону в оклад. І поступово ікона почала обновлятися на тому убрусі, на якому ми її сьогодні і бачимо. У 1996 році образ повністю оновився. Цей образ особливий для нашої святої обителі.  Ікону називають Барською, але ми також називаємо її «Барська-Братська», тому що явлена ​​вона була в цій дивовижній обителі».

2 липня святиню зустріли в Полтаві митрополит Полтавський та Миргородський Филипп зі сонмом духовенства єпархії. Після урочистої зустрічі в головному соборі Хрестовоздвиженського монастиря була звершена Божественна літургія.

Наразі ікона «Барська-Братська» перебуває в Полтавському Хрестовоздвиженському монастирі. Всі бажаючі зможуть вклонитися чудотворному образу до 8 липня.

Ікона Пресвятої Богородиці “Призри на смирення”

2 липня в обласному центрі Закарпаття зустріли чудотворну ікону Божої Матері «Призри на смирення» зі Свято-Введенського чоловічого монастиря Києва. Священнослужителі та віряни на чолі з архієпископом Мукачівським і Ужгородським Феодором пройшли Хресним ходом відстань у 500 метрів, несучи ікону до Свято-Хрестовозвиженського кафедрального собору. Взяли участь в зустрічі ікони й представники влади, зокрема міський голова Ужгорода Б. Андріїв.

Під час свого перебування у межах Мукачівської єпархії чудотворна ікона побувала в різних містах та селах, де численні віруючі мали змогу помолитися перед святинею.

8 липня у кафедральному соборі м. Хуст чисельне духовенство та миряни разом з митрополитом Хустським і Виноградівським Марком зустріли ікону Божої Матері “Призри на смирення”, куди ікона прибула перед початком всенічного богослужіння.

Опісля у Свято-Кирило-Мефодіївському кафедральному соборі де було звершене богослужіння з читанням акафісту перед чудотворним образом.

З графіком перебування ікони у різних благочиннях Хустської єпархії можна ознайомитися за посиланням.

Ікона Пресвятої Богородиці “Касперівська”

2 липня віряни та духовенство Волинської єпархії з урочистою молитвою зустріли чудотворний Касперівський образ Божої Матері (Одеська єпархія). На в’їзді в обласний центр, з якого розпочалося перебування ікони у Волинській єпархії, святиню зустрічали тисячі людей. До собору Всіх святих землі Волинської ікону супроводжувала хресна хода, котру очолив керуючий єпархію єпископ Волинський і Луцький Нафанаїл.

Касперівська ікона була розташувана у кафедральному соборі Всіх святих землі Волинської. Собор був цілодобово відкритий для поклоніння святині.

Чудотворний образ також відвідав різні благочиння єпархії.

А з Волині до Одеси 2 липня прибула велика святиня Української Православної Церкви — чудотворна Зимненська ікона Божої Матері. Біля входу в Свято-Успенський кафедральний собор під церковний дзвін чудотворний образ урочисто зустрів митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел, а також вікарні єпископи Аркадій, Діодор і Віктор, ректор духовної семінарії архімандрит Серафим та численне духовенство.

Владика очолив Божественну літургію, під час якої підносилися молитви про мир в Україні, після завершення якої перед Зимненською іконою був відслужений святковий молебень.

9 липня чудотворна ікона прибуде до Свято-Успенського собору Балти.

Ікона “Спас Нерукотворний”

2 липня біля святої брами Свято-Духівського кафедрального собору м. Херсон духовенство та численні віруючі зустріли чудотворний образ «Спас Нерукотворний» — головну святиню Борисоглібського жіночого монастиря Ізюмської єпархії. Під радісний передзвін і спів тропаря чудотворний образ хресним ходом був принесений в кафедральний собор, після чого було звершено Божественну літургію та молебень перед іконою “Спас Нерукотворний”.

Віруючі херсонці щоденно підносили молитви перед святинею під час богослужінь та акафістів.

8 липня чудотворна ікона прибула до Миколаєва, де її зустріло місцеве духовенство на чолі з митрополитом Миколаївським і Очаківським Питиримом. Хресним ходом образ був перенесений до кафедрального собору Різдва Пресвятої Богородиці м Миколаєва.

Ікона Пресвятої Богородиці “Боянська”

Зустріч Боянської ікони Божої Матері в Мелітополі

1 липня у Свято-Покровському архієрейському соборі міста Запоріжжя відбулася урочиста зустріч чудотворної ікони Божої Матері «Боянська» (Чернівецька область). Зустрічало ікону міське духовенство, а також численні паломники з різних куточків Запорізької єпархії, які прибули для поклоніння святині.

З благословення митрополита Запорізького і Мелітопольського Луки відбувся молебень перед чудотворною іконою Пресвятої Богородиці. До 6 липня святиня перебувала в Запорізькому Свято-Покровському архієрейському соборі, з 6 по 8 липня – в місті Мелітополь.

Ікона Пресвятої Богородиці “Почаївська”

2 липня митрополит Харківський і Богодухівський Онуфрій, духовенство і віруючі Харківської єпархії у Свято-Благовіщенського кафедрального собору зустріли шановану святиню Західної України — Почаївську ікону Божої Матері.

З молебним співом до Пресвятої Богородиці і під урочистий передзвін дзвонів святиня була внесена до кафедрального собору для поклоніння віруючих.

5 липня хресним ходом чудотворний образ був перенесений до Свято-Покровського чоловічого монастиря, де пробув до 8 липня.

Ікона Пресвятої Богородиці “Радомишльська (Іверська)”

1 липня перед початком всенічного богослужіння в Спасо-Преображенському кафедральному соборі м. Суми відбулася урочиста зустріч чудотворної Радомишльської ікони Божої Матері (Житомирська область). Архієпископ Сумський і Охтирський Євлогій в супроводі духовенства зі співом богородичних піснеспівів зустріли Святиню, яка була встановлена ​​на центральному аналої кафедрального собору.

Ікона Пресвятої Богородиці “Охтирська”

2 липня чудотворний Охтирський образ Божої Матері зустрічали віруючі Дніпропетровської єпархії Ураїнської Православної Церкви. Перед початком Божественної літургії у каферальному Свято-Троїцькому соборі м. Дніпра митрополит Дніпропетровський та Павлоградський Іриней прийняв Святиню із рук духовенства Сумської єпархії, після чого ікона була встанолена у центрі храму.

Після завершення Літургії разом з іконою віруючі пройшли хресною ходою від кафедрального Свято-Троїцького собору до собору на честь Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна та звершли молебень з акафістом.

27 липня усі чудотворні образи будуть доставлені в Київ, де візьмуть участь в традиційному молебні на Володимирській гірці, який очолить Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Онуфрій. Після молитви на честь Дня Хрещення Русі, святині пронесуть Хресним ходом в Свято-Успенську Києво-Печерську Лавру, де розпочнеться святкове всенічне бдіння, а наступного дня урочиста Божественна літургія.

Дивіться також: Графік перебування чудотворних образів у єпархіях Української Православної Церкви

Просмотров: 4184

Залишити відповідь